Workshop Rainbow Colours

Nog één jaar, dan kan Rainbow Colours het 20 jarig jubileum vieren. Daar verheugt het gemengde koor zich nu al op.

Normaliter repeteert het koor op dinsdagavond, maar afgelopen dinsdag, de 9e april repeteerde het ook, maar met een speciaal randje: Het koor gaf het een Workshop. En waarom dan wel? De Workshop was bedoeld om nieuwe leden te werven.

Wandelgangen

In de wandelgangen hoor je dikwijls dat er bij de wekelijkse repetities het enthousiasme al van af spat bij het koor de Rainbow Colours uit Koudekerk a/d Rijn. Was het bij deze Workshop dan anders of minder? Dat geloof ik niet – in tegendeel. Bij binnenkomst kreeg ik gelijk een lied in m’n handen gedrukt met de mededeling: ‘Als je zin hebt, kun je mee zingen’… Het lied dat me werd aangereikt was in het Duits.. echter, het lied wat gezongen werd, was in het Frans… M.a.w.: ‘k had ’n goed excuus om niet mee te zingen….

Voor men begint met echte repeteren worden de kelen even ‘los’ gemaakt. Dat gebeurt echt héél serieus – de keel ‘smeren’ – noemt men dat wel in het vakjargon. Hier worden wel ruim tien minuten aan besteed. Volgens de dirigente Irina Pozdniakova is dit noodzakelijk om iedereen op de juiste toonhoogte te krijgen. Pas als dat is gewaarborgd, kan men starten en het 1e  lied op de juiste toon inzetten. Wat opvalt is dat Irina het zingen meermaals even onderbreekt om wat aanwijzingen te geven: ‘Anders zou het lied niet klinken zoals het écht hoort’, licht ze aan het eind even toe.

Ik zie en hoor het meteen: ‘Het gros van de koorleden zijn dan wel geen jonge spreeuwen mee, maar ze zijn nog lang niet uitgezongen’……

Pianist gezocht

Irina heeft in wezen een dubbelfunctie: Zij is zowel dirigente als pianiste. Hoe komt dat zo? Wel, er ontbreekt op moment nog een pianist(e). Het koor zoekt buiten nieuwe zangtalenten ook nog een pianist(e). Interesse? ’n Mailtje naar info.rainbowcolours@gmail.com of berichtje via de site is voldoende. Of een repetitieavond geheel vrijblijvend bijwonen is geen enkel probleem.

Het zingen is pré

Bestuurslid Ineke Kraan vertelt terloops even: ‘Het koor wil heel graag mooi en zuiver zingen’. Om die reden is men zeker blij met deze dirigente; Irina is heel serieus, maar met op z’n tijd een geintje, houdt ze er de stemming er juist goed in.

Ze doet echt haar best om het koor een hoger niveau te brengen. Dat gaat onder de professionele leiding van Irina zeker lukken, daar zijn de koorleden van overtuigd. Het repertoire van de Rainbow Colours is zeer divers. Er wordt ook meerstemmig gezongen én in diverse talen, zoals Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Russisch en ja, zelfs in het Afrikaans. En wie weet komt er straks nog meer bij. Gelet op de vele vluchtelingen in de regio… in het Oekraïens bijvoorbeeld. Dat zou zeker een mooie aanvulling kunnen zijn.

Het repertoire van de Rainbow Colours is veelomvattend. Men zingt van klassiek tot modern en van opera tot musical; kortom: men is van alle markten thuis. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook de reden dat men destijds voor de naam Rainbow Colours heeft gekozen: het koor is zo veelzijdig als de kleuren van de regenboog. Op moment telt het koor 24 leden. Bij de Open Repetitie waren 8 ‘mogelijk’ nieuwe leden – natuurlijk hoopt men dat dit niet bij één keer blijft…

Naast het zingen is gezelligheid ook belangrijk

De sfeer in het koor is uitermate goed’, vertelt Iny Bouwhuis. ‘Iedereen is erg betrokken met elkaar – ook lief en leed wordt gedeeld – ’t lijkt soms een grote gezellige familie’. Daar de pauze tijdens de repetities erg kort zijn, wordt er maandelijks ‘een nablijfuurtje’ in gelast. Dan is er tijd voor ’n drankje, en kan men even bijkletsen. ‘Even nablijven om met elkaar nog wat te drinken en gezellig na te kletsen’. Vermeldenswaardig is nog dat het koor ook regelmatig optreedt. ‘Het zingen voor publiek is toch wel een van de het leukste dingen’, vertelden enkele leden. ‘Dat geeft ons een extra boost!’.

We wensen de Rainbow Colours heel veel zangplezier en veel succes bij de voorbereidingen naar hun 20 jarig jubileum volgend jaar.

Misschien ook interessant?

Advertenties