Willem van Wieringen stopt ermee

Willem gaat van z’n welverdiende pensioen genieten

Als je aan de inwoners van de voormalige gemeente Rijnwoude zou vragen: ‘Kent u Willem van Wieringen?’… ‘k denk dat 80-85% van de gevraagde mensen zal antwoorden: ‘Tuurlijk ken ik die’of: ‘Oh ja, die ken ik. Hij heeft mij destijds weer op de been geholpen’.

Willem begon destijds als fysiotherapeut aanvankelijk als medewerker in de maatschap van Gerard Kraay en Robert Maat in Hazerswoude-Rijndijk, van 1983 – 2008. Willem werkte destijds nauw samen met Corry van der Schouw. Fysiotherapie kwam zodanig in opmars dat er op een gegeven moment 4 praktijken ontstonden van deze maatschap. In 1994 is Corry v.d. Schouw met Willem in 1994 met een kostenmaatschap gestart in de Van Beethovenlaan in Rijndijk en in 2005 verkasten zij naar Albert Verweystraat.

Jaarlijks was er een volleybal toernooi met verschillende eerste-lijns-zorgers. Daar deden Willem en Corry met veel plezier aan mee; de een als fanatiek volleyballer, de ander als oud-trainster van het Noord-Hollands volleybal-jeugdteam.

Eigenlijk wist Willem niet wat hij na zijn middelbare school wilde. Om die reden startte Willem als schilder. Hij hield zich o.a. bezig met aanbrengen van coatings op sportvloeren; dat heeft hij ongeveer een jaar gedaan. Inmiddels oefent hij zijn beroep als fysiotherapeut al weer acht jaar uit aan de Rijndijk.

Hoe ben je er eigenlijk toe gekomen om fysiotherapie te gaan studeren? Wel, dat is wel bijzonder. Hij volgde het advies op van een van zijn leraren. Die vond dat hij erg geschikt om een opleiding te doen voor fysiotherapeut. Willem startte daarop met deze opleiding in Amsterdam. Dat bleek de juiste keus. Aangesloten bij het Rijnland Schouder Netwerk behandelde Willem o.a. patiënten, die zijn geopereerd aan de schouder of schouderklachten hebben. Buiten dat is hij zeer bedreven in het begeleiden van patiënten met Parkinson. Ook mensen met chronische klachten behandelt hij dusdanig dat deze zo goed mogelijk kunnen blijven functioneren. Eveneens is ademtherapie vlg. de methode van Dixhoorn zijn specialiteit. Middels adem – en ontspanningsoefeningen worden zij verder geholpen. Een niet te vergeten specialisme is nog het dry-needling; een speciale techniek, waarbij men naalden in de spieren aanbrengt en de spieren erna snel en langdurig ontspannen.

Wat gaat Willem doen nu hij klaar is met zijn werk? Leuke dingen doen! Hobby’s heeft hij gelukkig genoeg. Bovenaan staat het genieten met en van zijn drie kleinkinderen. Dat zijn Daniël en Phileine woonachtig in de Lage Landen; nummer drie, Noah, woont in Duitsland. Dat is ietsje verder weg, maar dat is voor Willem geen probleem, daar rijdt of fietst hij ‘wel even naar toe’, want fietsen doet hij maar wat graag. Daarbij je moet niet denken aan ‘n rondje om de kerk, maar aan het lange afstandsfietsen. Wat hij eveneens graag doet is op pad gaan met zijn camera. Daarmee legt hij het liefst allerlei landschappen vast op de gevoelige plaat. Een andere actieve bezigheid is het curling. Dit is een precisiesport, welke lijkt op bowls, petanque en bocce. Deze bijzondere sport beoefent Willem in de SilverDome in Zoetermeer. Curling wordt op ijs wordt gespeeld met zware stenen in plaats van metalen ballen. Buiten dit alles staat er bij Willem nog een wat grotere klus op zijn TO-DO lijst: het bouwen van een kampeerbus, oftewel een heuse camper! Bij het verlaten na zijn afscheidslunch bij Fysio Experts staat er een model-camper op het plein met uiteraard een toepasselijk spandoek er op aangebracht: Dat is Willem’s ware droom! De bus is er volgens mij al, want met de ombouw wordt binnenkort gestart en moet deze zomer klaar zijn. Dat is het moment om samen met zijn vrouw Anita door Europa kan toeren. Nu begrijp ik ook waarom juist Willem zijn behandelkamer in het Aardrijkskundelokaal heeft gesitueerd.

Aan de muur hangt een grote wereldkaart. Als straks zijn camper klaar is, komen Willem en Anita even terug naar z’n kamer. Dan gaat Willem geblinddoekt voor de kaart staan en prikt met een potlood willekeurig een plek op de kaart aan. Vervolgens zegt hij tegen Anita: ‘Kom. hier gaan we naar toe!’

Tot slot wil Willem nog even alle mensen, klanten en collega’s heel hartelijk bedanken voor de vele cadeaus, kaarten en brieven, die hij bij zijn afscheid ontvangst mocht nemen.

Wij wensen Willem en Anita  heel veel goede jaren toe, geniet met veel plezier van jullie kleinkinderen en jullie camperreizen!

Misschien ook interessant?

Advertenties