Wat gebeurt er met de gekapte bomen van het Oostvaartbosje?
24 augustus 2024 | Auteur: Diana Baak | Hazerswoude-Rijndijk, Nieuws
Afgelopen week is een deel van de populieren in het productiebosje langs de Rijndijk bij de Oostvaart in opdracht van Staatsbosbeheer gekapt. Dat levert mooie dikke stammen, die als zogenaamd ‘zaaghout’ worden verkocht om er producten van te maken. Is dat wel verantwoord gezien de klimaatproblemen?
Op de website www.waargaatdithoutnaartoe.nl wordt verteld waar in Nederland gekapt hout allemaal voor wordt gebruikt en hoe wordt omgegaan met bosbeheer.
10% hout komt uit eigen land
“We gebruiken in Nederland gemiddeld per persoon 1 kubieke meter hout per jaar. Dat hout zit in allerlei producten om ons heen, bijvoorbeeld dakconstructies van woningen, meubels, keukenkastjes, pallets en kartonnen verpakkingen. Bijna 10 procent van het hout dat we gebruiken is afkomstig uit Nederland, vooral uit onze bossen,” vermeldt de website.
Houtvoorraad op peil
Staatsbosbeheer: “De Nederlandse bossen leveren al eeuwenlang een bijdrage aan onze houtbehoefte. Met wat er gemiddeld per dag aan hout in onze bossen groeit, kunnen we 200 vrachtwagens met stammen beladen. Daarvan oogsten we in Nederland ongeveer de helft. Elk jaar neemt de houtvoorraad in onze bestaande bossen dus toe en daarnaast gaan we in Nederland steeds meer nieuw bos aanleggen. Door onze bossen goed te beheren en verstandig te oogsten, kunnen we eindeloos over de grondstof hout beschikken.”
Niet al het hout dat wordt gekapt is van dezelfde kwaliteit. Naast zaaghout voor planken en langhout, wordt het hout van stammen en takken ook gebruikt voor pallets, OSB-platen, MDF, papier, haardhout en biomassa.