Vullen van de Nieuwswebsite

Bericht maken

Meestal is er bestaande tekst vanuit een email of een word document die kan worden gekopieerd en geplakt. De ene keer komt dat beter over dan de andere keer. Dus soms moet je regeleinden en spaties die er niet horen verwijderen. Ook moeten eventuele tussenkoppen apart worden geformatteerd.

Wordpress werkt met de formats Paragraaf, Koptekst, Lijst of citaat.  Een tekst wordt opgebouwd uit blokken en elke blok moet het juiste format krijgen.

Tekst: de tekstregels hebben het format ‘Paragraaf’. De eerste paragraaf kan als het om een ‘inleid-tekst gaat’ vet worden gemaakt.

Tussenkoppen:  vaak zijn ze vet en je moet dat er af halen. Soms is de kop onderdeel van de paragraaf en dan moet je via een harde return eerst een apart blok van maken. Dat blok geef je vervolgens als kenmerk ‘Koptekst’.

Citaat:  Je kunt een citaat tussenvoegen. Dat komt als een grijze balk in de tekst te staan.

Tekstformats:  alle tekstformats liggen vast, dus je kunt tekst alleen maar vet of cursief maken. Kleur of andere lettergroottes zijn niet mogelijk.

BERICHTKENMERKEN
Alle berichten hebben verschillende kenmerken, zoals een datum van publicatie, auteur, categorie en de uitgelichte afbeelding. We lopen ze allemaal even langs.

Automatisch wordt je eigen naam als auteur ingevuld. Zet je er een bericht neer dat van een ander is dan kies je de naam van de verslaggever, of als het om een inzender gaat ‘ Ingezonden’.

Automatisch wordt een bericht direct gepubliceerd op huidige datum en tijd. Wil je een bericht later bovenaan zetten, of juist meer terug in de tijd, dan kun je dat hier aanpassen.

Categoriseren van nieuwsitems

Alle berichten die op de website worden geplaatst, moeten worden gecategoriseerd. Dat gebeurt op basis van het TYPE (nieuws)bericht en op basis van de LOCATIE (dorp of regio).

Wanneer je de hoofdcategorie NIEUWS aanklikt, komt het betreffende bericht op de Hoofdpagina onder Nieuws te staan. Bij Dorpsnieuws is dat wenselijk, bij Sport meestal niet.

Geen nieuwe categorieën toevoegen aub, maar een ‘tag’ mag wel. Dat is een steekwoord dat het type bericht weergeeft ‘goede doelen’, noem maar wat… Kan handig zijn als men wil zoeken. Is niet nodig.

NB:

  • Sportitems niet als Nieuws categoriseren (alleen Sport aanvinken), tenzij het belangrijk nieuws is dat wel in het Nieuwsoverzicht op de voorpagina moet komen.
  • Regio wordt alleen gebruikt als het buiten Alphen is, anders het betreffende dorpen of meerdere dorpen aanvinken

Uitgelichte afbeelding

De uitgelichte afbeelding is de afbeelding die in het overzicht op de voorpagina komt te staan. Deze is VERPLICHT.  Elk bericht moet dus voorzien zijn van een foto. Als deze er niet is moeten we een standaard foto toevoegen.

Je kunt een andere of dezelfde foto ook gebruiken in het bericht zelf.

Een foto kun je uploaden of uit de mediabibliotheek selecteren. Ze afbeeldingen zijn daar gegroepeerd in mappen.

Een foto wordt standaard in de volle breedte weergegeven. Als deze daardoor wordt opgerekt en onscherp wordt kun je deze altijd kleiner maken door aan de zijkanten te duwen/trekken.

Samenvatting
Is de tekst die onder de uitgelichte afbeelding komt te staan. Hoeft niet ingevuld te worden. Wordpress kiest anders automatisch de eerste regel van het bericht.

FOTO Naamgeving

Het is belangrijk dat de foto’s een naam krijgen die beschrijft wat de foto is. Dat is nodig om foto’s via Google vindbaar te maken, dus geen nummer of whatsapp-namen. Dan graag eerst renamen voordat de foto wordt geupload. Voor onze eigen administratie en ordening is het handig er altijd het JAAR-WEEKNR voor te zetten.

2024-01 Omschrijving van de foto

Je kunt in bulk uploaden of per stuk, via de Mediabibliotheek of rechtstreeks als je een bericht maakt.

Fotobibliotheek

De foto’s die zijn gebruikt bij berichten, evenementen e.d. worden in mappen bewaard. Vooral in de mappen Logo en Rubrieken zitten herbruikbare foto’s.

Familiebericht maken

Vul de NAAM in van de overledene (of als het een huwelijk is het echtpaar)
Maak een afbeeldingsblok en plaats de Advertentie als een Afbeelding. Verklein de afbeelding totdat deze scherp zichtbaar is.
Vul de DATUM in van overlijden (of het feest)
Vul de PLAATS in van overlijden (of het feest)

Bestand toevoegen NIET GEBRUIKEN

Bij een dankbetuiging is die informatie er niet altijd.

Vul de categorie in (Overlijdensbericht, Dankbetuiging, In memoriam, Huwelijk) in de picklist en ook in het zijscherm. Moet 2 x ivm weergave op de website.

Er moet altijd een afbeelding bij. Die kun je uploaden of selecteren uit de Mediabibliotheek. In de Afbeeldingen MAP Familieberichten kan er een worden geselecteerd.

Evenementen en Zoekertjes

Evenementen en Zoekertjes kunnen worden ingevoerd via de gebruikerskanalen https://www.groenehartkoerier.nl/zoekertje-insturen/ en https://www.groenehartkoerier.nl/evenement-insturen/ of rechtsreeks in Wordpress. Werkt verder hetzelfde als Berichten.