Vrijheid is al lang niet meer niet vanzelfsprekend

De Vrij aan de Rijn Tour heeft ook dit jaar Alphen aan den Rijn bezocht. De militaire colonne met oude legervoertuigen werd door vele inwoners langs de weg met vlaggetjes begroet. De toer wordt georganiseerd door de Alphense scoutingverenigingen, waarvan de kinderen mogen meerijden in de legervoertuigen.

Ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen

Volgens traditie is de nacht ervoor uit Wageningen (want daar werd in 1945 de vrede getekend in Hotel De Wereld) het bevrijdingsvuur door lopers opgehaald en doorgegeven naar veel plaatsen in Nederland. Voor Alphen aan den Rijn hebben gemeentevertegenwoordigers het vuur hierheen gebracht.

Rondtoer langs de kernen

’s Ochtends startte de rijtoer met het vuur vanaf het Hazeveld in Alphen aan den Rijn, gevolgd door het defilé bij het Rijnplein in aanwezigheid van burgemeester Liesbeth Spies. Daarna is men doorgereden naar het Burgemeester Visserpark waar de ceremonie met het bevrijdingsvuur door de burgemeester plaatsvond. Rond 14.00 uur is de colonne vanuit Alphen door Koudekerk aan den Rijn naar Hazerswoude-Rijndijk, Benthuizen en Boskoop gereden, waar kinderen van de scouting het bevrijdingsvuur bij de lokale oorlogsmonumenten hebben aangestoken.

In Hazerswoude-Rijndijk sprak raadslid Michel du Chatinier met de aanwezige kinderen om uit te leggen waarom het zo belangrijk is de herinnering aan de oorlog en de bevrijding levend te houden. Daarna stak een van de kinderen het vuur aan.

Misschien ook interessant?

Advertenties