Vlinderpark Voorschoten

Je leest er steeds meer over en ziet ze ook wel eens voorbijkomen in je eigen tuin of onderweg. Vlinders die belangrijk zijn voor de biodiversiteit in onze natuurlijke omgeving. Bij deze insecten vallen je direct ook de meestal fraaie kleuren en tekeningen op. Hoe mooi kan het zijn om allerlei vlinders met hun prachtige namen bij elkaar te zien. In onze omgeving, in dit geval tussen Voorschoten en Leidschendam, kun je de kleine dierentuin VLINDERS AAN DE VLIET bezoeken.

Kleine dierentuin

VLINDERS AAN DE VLIET is een overdekte vlindertuin, waar bezoekers in een junglekas, tussen ruim 1500 vlinders, de sfeer kunnen proeven van de Midden-Amerikaanse jungle. Je vindt er naast de vlinders losvliegende tropische vogels, reptielen in terraria en een grote vijver met onder meer Arowana’s, een soort Beentongvissen. De meeste vlinders vliegen in de kas wanneer er buiten opklaringen zijn. Met donker weer blijven sommige soorten stilzitten.

Soorten vlinders    

De vlinders in deze dierentuin komen uit de warmere gebieden van de wereld.  Het zijn dus niet dezelfde vlinders die in Europa buiten in de natuur vliegen. 85% van de vlinderpopulatie van VLINDERS AAN DE VLIET wordt als pop besteld bij kwekerijen in het tropische buitenland. Wanneer de poppen aangekomen zijn, worden deze in de tuin in een speciale kast(poppenkast) opgehangen. Als de pop is uitgekomen, vliegt de vlinder de tuin in.  

Eigen kweek

15% van de vlinderpopulatie van VLINDERS AAN DE VLIET is eigen kweek. In de tuin staat een aantal waardplanten waar de specifieke vlindersoort eitjes op legt. Uit het eitje komt een rups. De rupsen eten van de plant, vervellen (5x), verpoppen en na een tijdje komt de vlinder uit de pop. Als de vlinder  is opgedroogd, vliegt hij weg op zoek naar een andere vlinder om mee te paren. Dan begint de cyclus opnieuw van eitje tot vlinder.

Bezoekersinformatie

 VLINDERS AAN DE VLIET is open op dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur en op zondag van 12-17 uur.   Reserveren is niet nodig. Met grotere groepen op bezoek gaan is trouwens niet aantrekkelijk voor jezelf en voor de vlinders.  Het vlinderseizoen loopt van 24 februari tot en met 29 oktober. Is het boven de 28°C graden buiten, dan kan de tuin, wegens de hitte binnen, een paar uur eerder sluiten! (de laatste toegang is dan om 14.30 uur). Adres: Veursestraatweg 195A,  2264 EG Leidschendam

Meer informatie: www.vlindersaandevliet.nl

Advertenties