Verslag Spinozalezing

Doe goed en wees blij komt als stelling terug in deel 4 van het levenswerk van Spinoza: Ethica. In dit deel beschrijft Spinoza zijn visie op hoe we als mens zouden moeten leven. Met deze woorden eindigde Peter Jurgens de lezing over de filosoof Spinoza die, georganiseerd door Rotary Rijnwoude, plaats vond op dinsdag 26 maart jl.in dorpshuis De Som. Er waren 71 deelnemers.

Spinoza staat afgebeeld op een 1.000 gulden biljet.

Spinoza was een fenomeen. Hij is geboren in 1632 in Amsterdam als zoon van sefardische Joden. Op 23-jarige leeftijd schrijft hij zijn levenswerk. Zijn visie staat lijnrecht tegenover hoe de religies denken over de God. Hij wordt daarom verketterd en in de ban gedaan. Vanaf ca. 1850 wordt hij (her)ontdekt. Onder invloed van het liberalisme en communisme maar ook het spiritisme/oosterse filosofie blijken zijn gedachten over hoe de mens zich verhoudt tot de natuur – daar onderdeel van is- te helpen om antwoord te vinden op de grote vragen van het leven.

Zoals ook aan de deelnemers gemeld, lid zijn van Rotary Rijnwoude betekent met grote regelmaat kennis kunnen nemen van andere leefwerelden. De diversiteit binnen Rotary en de ‘vertrouwelijkheid” die er heerst, maakt het mogelijk met elkaar van gedachten te wisselen over de vragen die eenieder in zijn leven en werk tegen komt.

Ben je geïnteresseerd om kennis te maken met Rotary Rijnwoude, kom dan langs op de informele borrel op donderdag 4 april (vanaf 17.45 uur ) in café De Hoek of meld je aan voor nadere informatie bij secretaris@rotaryclub-rijnwoude.nl

Misschien ook interessant?

Advertenties