Vergeten

Wat hangt me (ons) boven het hoofd? Er blijkt hard bezuinigd te moeten worden op het gemeentefonds en dat hakt er bij de gemeente Alphen aan den Rijn flink in. De O.Z.B. gaat omhoog, evenals de rioolbelasting en ‘Alphen’ heeft ons ook duidelijk gemaakt dat we voorlopig niet hoeven te hopen op een snelle aanpak van de verkeerssituatie in Hazerswoude.

Eigenlijk zouden we massaal het kruispunt moeten blokkeren… maar ja, dat ‘blokkeren’ komt me intussen de neus uit en wie pak je ermee: de argeloze passant die er ook geen f…ck aan kan doen. Maar dagelijks geconfronteerd te worden met een file van de Hoogeveenseweg tot aan het René Vinkplein… daar word je wel strontziek van.

Ik schaam me voor mijn niet-parlementaire taalgebruik, dat wordt echter veroorzaakt door het weinig doortastende bestuur van de gemeente: hoe lang is er al geleuterd over ‘dat kruispunt’?

Dan komt daar nog bij dat Geert c.s. de BTW op boeken en kranten willen verhogen. Nederland zal nog minder fictie en non-fictie lezen… om over die krant maar te zwijgen. Dan wordt de terreur van de sociale media nog heviger: de loper uit voor het nepnieuws.

Nogmaals… ik ben demonstratie-lui; het is echter zonneklaar dat een verbale confrontatie inzake maatschappelijke problemen niet altijd even zinvol is; zo’n confrontatie leidt maar heel zelden tot een echte discussie. Dat levert slechts frustratie op. Dat de wanhopige burgers ‘dan maar’ de straat opgaan… voorspelbaar.

Het moge duidelijk zijn dat frustratie een voedingsbodem is voor populisme, met alle gevolgen van dien. Je moet je daar als weldenkende burger tegen wapenen. Bij demonstraties tegen de UvA – vanwege ‘contacten met’ -is nogal wat schade aangericht en is er het een en ander tegen de politie geroepen (en gegooid). Er zijn pro-Palestinademonstranten opgepakt en in een landelijk dagblad zag ik een rechtbanktekening van verdachten: bijna allemaal licht- en donkergetinte lieden. U begrijpt wat ik aanvankelijk dacht. En ik koesterde een kleine seconde sympathie voor de strenge asielopvatting van het nieuw te vormen kabinet.

Gelukkig dacht ik ogenblikkelijk aan de ontsnappingsmanoeuvre van de Baron van Münchhausen: jezelf in de kraag vatten en jezelf uit dat gevaarlijke racismemoeras trekken. Maar met dat ‘minder lezen van goede kranten’ is het niet iedereen gegeven scherp zicht te krijgen op zaken die niets met elkaar te maken hebben.

Het is echter overduidelijk dat al die frustratie tot niets anders oproept dan ‘zuur links’ of ‘guur rechts’. En het enige middel tegen verzuring en verguring van welke richting dan ook is humor en vooral zwartgallige humor

We gaan in juli en augustus kijken naar de teamsporters die deelnemen aan de Olympische Spelen. Ondanks alle ellende hebben de Olympische Spelen het doel te bouwen aan een vreedzame en betere wereld. Ik hoor u al schamperen…Ivo de Wijs maakte een versje van het basketballen op de Olympische Spelen:

REVOLUTIONAIR BEGIN

Een onbedwingbare blondine
Die bij de Franse guillotine
De hoofden in een mand zag vallen
Dacht: leuk! Dat gaan we doen met ballen!

Hè lekker, zo’n cruel joke. Even nippen uit een glaasje uit de rivier De Styx, de rivier der vergetelheid.

Wist

Advertenties