Uitgebreidere subsidie voor een groene tuin, groen dak of opvang regenwater 

Goed nieuws, inwoners uit gemeente Alphen aan den Rijn kunnen opnieuw subsidie aanvragen voor een groene tuin, groen dak of opvang van regenwater. En deze keer kunnen ook bewoners in buitengebieden een subsidie aanvragen en niet alleen mensen in het stedelijk gebied. 

Inwoners hebben de afgelopen drie jaar volop gebruik gemaakt van de vorige subsidie. Deze is 1.100 keer aangevraagd. Het meest populair was de aanschaf van een regenton (60%), gevolgd door de aanleg van een groen dak (30% ). Je kan bijvoorbeeld subsidie aanvragen om je tuin te vergroenen (tegel eruit, plant erin), voor een groen dak, een regenton of een waterbuffer in uw tuin. Met een waterbuffer wordt regenwater opgevangen en daarmee kan bijvoorbeeld het toilet worden doorgespoeld of de wasmachine draaien. Startdatum van de regeling is per direct en tot in ieder geval oktober 2025 of de subsidiepot moet al eerder leeg zijn. 

Niet meer toilet doorspoelen met drinkwater 

Lilian Pander, een inwoonster uit Benthuizen heeft in 2023 een subsidieaanvraag gedaan voor een waterzak van 4,5 kuub onder het huis. “We wilden besparen op drinkwater en vinden het van de zotte om het toilet door te trekken met drinkwater. Met zo’n waterzak vangen we regenwater op en spoelen daarmee het toilet door en onze wasmachine draait nu ook met regenwater. Onze motieven om dit te doen zijn idealistisch en onderzoeken wijzen uit dat je 50 tot 60 procent op water kunt besparen. Een waterzak stond al op ons verlanglijstje maar door de subsidie hebben we dit eerder kunnen realiseren.” Wethouder Gert van de Ham is blij met de verruiming van de regeling. “Ik kreeg voortdurend vragen van mensen die in het buitengebied wonen en ook willen verduurzamen. Daar hebben we naar geluisterd en de regeling aangepast. Wat heel veel mensen ook niet weten is dat als je met bijvoorbeeld tien buren je tuin wil verduurzamen, dan kan je gratis een workshop volgen hoe je dat aanpakt.”

Misschien ook interessant?

Advertenties