Transformatie Brugkerk Koudekerk

Als u via de Koudekerkse brug de Dorpskern binnenkomt is u ongetwijfeld opgevallen dat bij de Brugkerk iets gaande is. Sinds de zomer 2023 vindt er in en om de kerk ‘een grote revisie’, beter gezegd een totale transformatie, plaats. Met wat tegenslagen komt langzamerhand het einde in zicht. Vanaf september is er door het aannemersbedrijf Houtman volop gewerkt om het zover te krijgen, dat het mei volgend jaar klaar is.

Een compleet nieuwe vloer

Een van de laatste grote klussen was de ca. 85 jaar oude vloer. Het bleek dat de oude vloer er compleet uit moest en het onderliggende zand eruit. Ter vervanging van het verdwenen zand werd schuimbeton aangebracht, waarop de nieuwe betonvloer werd gestort. Dit is in wezen de vloer waarop straks de stoelen en tafels worden geplaatst. Deze nieuwe vloer is twee keer zo dik als de oude en is aan boven en onderzijde voorzien van een bewapening. Deze bewapening moet waarborgen dat er geen scheurtjes optreden, dan wel zo klein mogelijk blijven. Echter, de kans blijft aanwezig dat er in de loop der tijd wat scheurtjes kunnen optreden in zo’n groot oppervlak. Tussen het schuimbeton en de betonnen vloer is extra nog eens een isolatielaag [ca. 10 cm] aangebracht om het warmte verlies te beperken.

Het sloopwerk van de oude vloer was ook even spannend, want: “Wat treffen we hier onder aan? Leidt dit tot meerkosten?”  Daarna volgde er nog een tweede aangrijpend moment: “”Hoe gaat de afdekkende vloer er definitief uitzien? Want een saaie, eentonige betonvloer zoals in een fabriekshal was niet gewenst. Met de knowhow van de architect (de heer Ron Verduijn) verwachten we ook daar een mooi resultaat. Deze fase wordt in twee zones uitgevoerd. In het middenschip en de zij beuken, bij de preekstoel, komt een podium, dat wordt afgedekt met de natuurstenen zerken. Deze zijn in de zomer door een aantal vrijwilligers naar buiten gesjouwd. Tussen de  kolommen – waar destijds de houten banken stonden –  worden in de betonvloer zaagsneden aangebracht. Het patroon van de zaagsneden worden zodanig aangebracht dat deze eveneens een uitstraling van de oude zerken  krijgen; net zoals het er  vroeger uitzag. Het resterende deel van de betonvloer wordt geschuurd en krijgt daardoor een ander uitstraling; dit gebeurt eveneens met de vloer onder en voor het orgel. Door er een laagje van ca. 4 mm af te schuren, ziet het er nadien uit als een terrazzovloer. In het betonmengsel zijn ietwat kleinere grindkorrels en een kleurmiddel gebruikt om het enigszins rustige en zachte aanblik te geven.

Bij een gespecialiseerd bedrijf in Barneveld zijn van dit mengsel een aantal proefmodellen gemaakt. Op basis hiervan is de definitieve keuze gemaakt. Desondanks blijft het nog even spannend hoe de vloer er straks echt uit gaat zien. Buiten deze bijzondere vloerdelen zijn er nog meer dingen waarvoor keuzes gemaakt moeten worden; denk daarbij bijvoorbeeld aan de stoelen en liturgisch meubilair. Dit alles bij elkaar zal de sfeer, de totale uitstraling in de kerk bepalen. De akoestiek is ook nog iets wat speciale aandacht vraagt. Als de vloer klaar is kan begonnen worden met de toiletten achter in de kerk, de garderobe en de opbergruimten.

Vermeldenswaardig is wellicht nog dat de Brugkerk het oudste gebouw in de gemeente Alphen aan den Rijn is.

De transformatie van de Brugkerk kwam tot stand door de verkoop van de Ontmoetingskerk en diverse donaties. In het bijzonder noemen we het mooie bedrag van de Provincie en van het Cultuurfonds via de bijdrage Cornelis Fop Smit Fonds. Verder zijn er door andere fondsen, alsmede een aantal lokale bedrijven donaties gedaan. Al deze donaties maakten het mogelijk deze gigantische bouwklus te realiseren.  En dan de vrijwilligers die bij ‘tij en ontij’ met hun handen ‘hand & spandiensten’ verrichtten en waarschijnlijk nog zúllen verrichten.  Hartelijk dank daarvoor allemaal.

Wij wensen het projectteam van deze bijzonder ‘grote transitie’ heel veel succes met de laatste loodjes om deze missie tot een goed einde te brengen. 

Misschien ook interessant?

Sorry, er zijn geen berichten gevonden.

Advertenties