Toneeluitvoering ‘Een vlinder van sneeuw’ van Onder Ons – fascinerend in regie, decor en spel

Dit weekend speelde koninklijke zang-, muziek- en toneelvereniging Onder Ons uit Hazerswoude-Rijndijk (ze bestaan dit jaar 170 jaar!) drie keer het hedendaagse stuk ‘Een Vlinder van sneeuw’ (2019) van toneelschrijfster Jannemieke Caspers . Het was topklasse en in één woord ‘indrukwekkend’!

Een graf met een grafdelver en beelden op de achtergrond van dezelfde grafdelver op een echte begraafplaats. Zo begint (en eindigt) het stuk en je ben als kijker al meteen gefascineerd door het prachtige decor. In de loop van het stuk blijkt nog meer hoe het houten podium in de vorm van een vlinder op ingenieuze wijze in elkaar is gezet en kan worden getransformeerd van begraafplaats, naar woonkamer of buitenruimte al naar gelang de scene uit het stuk.

Vertellers aan het woord

Ook de vorm van het toneelstuk is bijzonder. Het verhaal komt niet zoals gebruikelijk bij toneel tot leven in de vorm van dialogen, maar wordt vooral verteld door een aantal ‘alwetende’ vertellers, die een keten van gebeurtenissen de revue laten passeren. Dat begint bij de mishandeling van een onschuldige grafdelver, via een verkeerd geïnterpreteerd politiek statement, langs een ogenschijnlijk willekeurige ontmoeting in een uitgestorven stad, en een zoekende massa in de nacht, naar de minister die de landsgrenzen gaat sluiten, eindigend op een begraafplaats waar de grafdelver met wie het allemaal begon, een ingrijpend besluit neemt. Over dat alles heen is als verteller een medewerker van 112/radioverslaggever aanwezig die letterlijk en figuurlijk boven alles wat er gebeurt hangt. Een rol die met ingetogenheid en allure wordt gespeeld door Ydette van Heck.

Circulaire vertelling

Daarbij is het een circulair verhaal waarin de gebeurtenissen in de zes hoofdstukken van het stuk uiteindelijk bij elkaar komen. Het zit ingenieus in elkaar en deze vorm maakt het boeiend. Het stuk maakt inzichtelijk hoe op het oog willekeurige gebeurtenissen met elkaar in verband staan en dan met name hoe kleine, ogenschijnlijk futiele keuzes consequenties van enorme proporties kunnen hebben: een activistische tiener wordt verkeerd geïnterpreteerd en ontketent een terroristische dreiging, een lekkage in een flat leidt indirect tot de dood van een negentigjarige vrouw.

Wat is nog waarheid?

Een vlinder van sneeuw laat op boeiende wijze zien hoe waarheid en werkelijkheid door de loop van de omstandigheden uiteenlopen, wat angst met mensen doet en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. We zien het dagelijks om ons heen gebeuren. Regisseur Gideon Roggeveen en decorbouwer Roos-Marijn Kinkel hebben het stuk van begin tot einde spannend gemaakt met hun keuze in decor, animaties, videobeelden, muziek en regie op de spelers.

Wat als? De waarheid belangrijker dan de werkelijkheid was…
Wat als? Er één waarheid zou zijn?

Informatie

Het stuk wordt op zaterdag 17 februari nog tweemaal opgevoerd in de Nieuwplaatz in Leiden. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Meer informatie op www.toneelvereniging-onderons.nl. Op 25 mei wordt het Alphense culturele Festival Onderuit georganiseerd op verschillende binnen en buitenlocaties in Koudekerk aan den Rijn. Ook daar zal de toneelvereniging acte de presence geven! Reserveer deze datum alvast in je agenda!

Hulde aan de cast van ‘Een vlinder van sneeuw’

Misschien ook interessant?

Advertenties