Stoomtrein Katwijk-Leiden

Kees Verhoeff uit Hazerswoude-Rijndijk is een van de 160 vrijwilligers die ervoor zorgen dat families een fantastische dag beleven met een rit in de stoomtrein over smalspoor rond het Valkenburgse Meer en met een bezoek aan het interactieve ‘kidsproof’ binnen- en buitenmuseum.  

Dat Kees Verhoeff (73) als liefhebber altijd kind is gebleven dat graag met treinen speelt, blijkt wel uit het grote enthousiasme waarmee hij vertelt over de geschiedenis van het smalspoor in Nederland en over hoe hij en zijn medevrijwilligers er voor zorgen dat bezoekers van het museum zich een dag terug kunnen wanen in de tijd van het stoomtijdperk.

Vrijwilligersbedrijf

“Zelf ben ik een van de conducteurs op de stoomtrein en zorg dat de ritten goed verlopen en de kaartjes van de kinderen nog echt worden geknipt. Tot voor kort maakte de trein een route heen en weer over hetzelfde spoor, maar sinds dit jaar kan de stoomtrein een rondje maken om het Valkenburgse Meer heen.” Het is een heel bedrijf dat de vrijwilligers van het museum met elkaar runnen. “Er zijn vrijwilligers voor tuinonderhoud van het grote terrein en de tuinderij met kas, voor het schilderwerk aan alle gebouwen,  technici en lassers die de oude stoom- en dieseltreinen en overig materieel onderhouden en opknappen, balieverkopers, conducteurs en machinisten, noem maar op. Een heel gezellige ploeg om mee samen te werken.”

Smalspoor en stoomtreinen

Een kort stukje geschiedenis door Kees: “Smalspoor bestaat al sinds 1550 en werd aanvankelijk gebruik voor de mijnbouw. Omdat het opneembare rails is werd het al snel gebruikt op plekken waar tijdelijk vervoer per spoor handig is,  zoals bij aanleg van wegen en kanalen, maar ook bij steen- en dakpanfabrieken. Tegenwoordig wordt het vooral toegepast bij tunnelbouw. Bij Spanbeton in Koudekerk wordt ook nog steeds gebruik gemaakt van smalspoor bij het opladen van grote betonconstructies. De stoomtreinen en smalspoor zijn,  nadat ze massaal buiten gebruik werden gesteld, gered van de hoogovens en hebben eerst bij de waterwinning in de duinen van Katwijk en nu in ons museum een nieuw leven gekregen.”

Wat is er allemaal te doen?

Verhoef: “Je kunt je in het museum ruim een halve tot een hele dag vermaken, zeker als je het combineert met een bezoek aan het Valkenburgse Meer en de gezellige horecagelegenheid die daar is.  In de remise die je bezoekt per bankentrein mogen de kinderen overal aanzitten. Daar staat al het materieel dat nog opgeknapt moet worden. Het opknappen/restaureren gebeurt in de grote werkplaats. Voor de kleintjes is er ook een hoek om zelf met treintjes te spelen. In het binnen museum wordt de grootste collectie smalspoor van Nederland tentoongesteld. Kers op de taart is de rondrit. Nadat je een kaartje hebt gekocht op het station (een replica van een echt station uit het stoomtijdperk) wacht je op het perron op de trein en maak je een rondrit. Op het laatste stuk stapt iedereen over op een dieseltrein die vervolgens naar de remise wordt gereden.”

Informatie

Stoomtrein Katwijk Leiden is leuk voor jong en oud. Zowel binnen als buiten is er veel te zien, te ontdekken en te beleven. Het museum is van april regelmatig geopend voor families, vriendengroepen en treinliefhebbers. Kijk voor de rijdagen op de website.

De allerkleinste treinreizigers en bezitters van een museumjaarkaart mogen er gratis in, kleine treinreizigers betalen 9 euro en grote 12 euro.

Meer informatie is te vinden op www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Advertenties