Stoet historische ANWB-voertuigen trok door Hazerswoude-Dorp

Ode aan inbouwmonteur Willem van Vliet

De ANWB bood inbouwmonteur Willem van Vliet (67) een indrukwekkend afscheid voor zijn pensionering met een stoet van dertig historische wegenwachtvoertuigen. Deze voor de Wegenwacht gebruikte auto’s en motoren heeft Willem jarenlang met grote toewijding onderhouden.

Het was voor de onlangs gepensioneerde Willem van Vliet een complete verrassing toen een lange stoet aan historische Wegenwacht voertuigen de Burgemeester Warnaarkade op kwam rijden. Voertuigen die hij maar al te goed kent, want in de 45 jaar dat hij bij de ANWB werkte, heeft hij ze allemaal onder handen gehad, vanaf de Renault 4 tot aan de huidige Volkswagen ID4.  Dit om een Wegenwacht werkplaats in te bouwen, of om ze als historisch voertuig te onderhouden.  Hij had overduidelijk niet alleen een band met de voertuigen, maar ook met de collega’s die de auto’s en motoren reden. Iedereen werd door hem persoonlijk begroet en daar kwam vaak een emotionele knuffel aan te pas.

Rijtoer door het dorp

Zelf mocht Van Vliet op de Harley Davidson met zijspan plaatsnemen voor een rijtoer door het dorp. Zijn dochters hadden zo her en der briefjes bij bekenden in de bus gedaan en zo stonden overal in het dorp mensen langs de kant en waren vlaggen uitgehangen. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, heel indrukwekkend. Dat kan alleen in dorp,” vertelt een collega uit Den Haag. “Zo’n groots afscheid vanuit de ANWB is ook uniek. Maar dat zijn wel zijn eigen credits, want Willem heeft veel betekend voor het behoud van de museumvoertuigen.”

Hart voor motoren en auto’s

“Willem heeft vanaf dat hij in dienst kwam in 1978 vooral inbouwwerk uitgevoerd, maar zijn grote passie waren de motoren en vooral het onderhouden van de historische voertuigen. Zo was hij ook heel actief bij de ‘De Gele Rijders’ een club particulieren die dit soort voortuigen in ere wil houden,” vertelt Peter de Ronde, collega bij de ANWB. “De ANWB is in 1883 opgericht. In 946 is de organisatie gestart met de Wegenwacht met twaalf omgebouwde Harley Davidson motoren, overgenomen van het Canadese leger. Eén zo’n Harley hebben we kunnen behouden en deze is het pronkstuk van onze historische stoet aan voertuigen. Willem heeft deze motor onderhouden en er altijd op gereden als er een pr-activiteit of jubileum voor de ANWB te vieren was. Zo ook vandaag. Maar, ook de knalgele Renault 4, Citroën ‘Eend’ en VW Golf zullen ouderen wel herkennen als boegbeelden van de Wegenwacht. Ook deze zijn in de rijtoer te zien.”

Ooit een museum?

De rijtoer door het dorp eindigde met een feestje bij Jeu de Boer. Daar kon iedereen de knalgele oldtimers nog eens goed bekijken en collega’s en familie blikten er terug op de carrière van Willem bij de ANWB die 45 jaar geleden begon. “Ik had wel iets verwacht, maar dit overtreft alles. Ik kan het gewoon niet bevatten,” vertelt Van Vliet zelf. Er blijft nog wel één ding te wensen over volgens een van zijn dochters: “Mijn vaders droom is dat er ooit een museum komt voor al deze voertuigen.”

Misschien ook interessant?

Advertenties