Scoor met tweedehands!

Volgens wikipedia is Oranjekoorts ‘een verschijnsel dat zich voordoet onder delen van de Nederlandse bevolking. Voornamelijk bij internationale sportwedstrijden en op Koningsdag’. Zelfs als je immuun bent voor deze aandoening kun je een beetje trots toch niet ontkennen als je de Oranjemassa van links naar rechts door Hamburg ziet hossen. Wat een verbroedering! Prachtig om te zien!

Jolanda Neijman, stafmedewerker bij Stichting Kringloop Alphen aan den Rijn vertelt desgevraagd: ‘Ons hart is normaal hartstikke groen, maar ook wij kunnen niet ontkennen dat hij deze dagen oranje begint te kleuren. Het EK is hét gesprek in de kantine.

Dubbel

Toch zitten we er een beetje dubbel in. Hoewel een evenement als dit veel vreugde, sportiviteit en saamhorigheid met zich meebrengt, gaat het ook gepaard met aanzienlijke milieuvervuiling. Vuvuzela’s, wuppies, juichcapes en brulshirts. Elk EK is er wel een gadget razend populair: in massa’s geproduceerd om daarna afgedankt te worden want het volgende sportevenement willen we weer wat anders. Het kost veel kostbare grondstoffen om het te maken en het levert een berg afval op waar je u tegen zegt. We willen zeker niet met het vingertje wijzen, want het gevoel van saamhorigheid wat dit met zich meebrengt is ook gewoon hartstikke tof.

Hergebruik

Maar we roepen iedereen op om het anders te gaan doen: haal je oranjespulletjes bij de kringloop bij jou in de buurt. En hebben we straks gewonnen (!) en is het EK voorbij? Gooi het dan niet weg maar lever het weer in bij de kringloop. Dan dossen we ons bij de volgende keer dat Nederland weer in actie komt lekker in tweedehands oranje uit. Leuk voor ons, fijner voor het milieu!’ 

Misschien ook interessant?

Advertenties