Scheepjeskerk heeft deuren gesloten: ‘Moeten niet de hele historie in de verkoop doen’

In De Ochtendshow van Studio Alphen  sprak Tineke Heemskerk, voormalig secretaris van Parochie Heilige Thomas, over de sluiting van De Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk. ‘Elk afscheid is moeilijk. Een kerk kan voor mensen echt aanvoelen als een ouderlijk huis. Je komt er minder als je ouder wordt, maar je weet het wel te vinden als een plek waar je even terecht kan’, vertelt Heemskerk.

De sluitingsviering was op zondag 2 juni. Stichting Scheepjeskerk gaat in het gebouw voorlopig evenementen organiseren, waaronder concerten en buurtontmoetingen. Heemskerk zegt het volgende over de sluitingsviering: ‘Het was een druk bezochte, maar ook waardevolle en respectvolle viering. We hebben er ook voor gekozen dat we als gemeenschap verder trekken naar andere kerken en niet stil blijven staan.’

Kerkspullen krijgen nieuwe bestemming

Heemskerk benadrukt dat ze de historische spullen behouden: ‘De doopboeken gaan niet weg uit het parochie, die gaan gewoon in het archief in Alphen aan den Rijn.’ Wel geeft ze aan dat er ook dingen zijn die je van ‘tijd tot tijd kunt tentoonstellen’ en daarmee gewoon ‘het verhaal mee kunt vertellen’. ‘Je moet echt niet je hele historie in de verkoop doen’, vertelt Heemskerk.

De kruisweg (veertien schilderijen over het lijden van Jezus) gaat terug naar de familie Twaalfhoven: ‘De kruisweg is geschilderd door meneer Twaalfhoven. Wij zeiden altijd meester Twaalfhoven, want hij was onderwijzer op de school op de Groene Dijk.’ De familie gaat er een nieuwe bestemming voor zoeken.

‘Het beeld van de Heilige Antonius gaat naar de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade’, vertelt Heemskerk. Het beeld zal dus te zien zijn bij de heropening van de kerk in Hoogmade, wat vermoedelijk in juli dit jaar gaat plaatsvinden. Andere stukken kunst, waaronder een portret van Maria, worden geschonken aan de parochie in Hazerswoude-Dorp.

Luister hier het interview terug

Misschien ook interessant?

Advertenties