SamenhuiS voor lotgenoten contact: ‘want kanker heb je niet alleen’

SamenhuiS is een ontmoetingsplaats voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Jongeren en ouderen, familieleden, vrienden en mantelzorgers, maar ook nabestaanden kunnen er terecht voor een luisterend oor.  Ook organiseert SamenhuiS lezingen en activiteiten. Dit jaar bestaat de Alphense organisatie 10 jaar.

SamenhuiS is een van de 81 centra in Nederland die er zijn voor ‘leven met en na kanker’. De twee coördinatoren van SamenhuiS aan de Grebbeberg (bij de Herenhof) in Alphen aan den Rijn, Netty Blijlevens en Caroline de Boer vertellen er over. “Wij werken beiden sinds een jaar bij de stichting als professionele krachten en daarnaast is een grote groep vrijwilligers actief om met elkaar bijeenkomsten en activiteiten te organiseren en te begeleiden. De behoefte aan lotgenotencontact en informatie blijkt groot. Kanker is inmiddels een volksziekte en steeds vaker een chronische ziekte die patiënten en hun dierbaren een plek moeten geven in hun verdere leven.”

Je blijft het er niet over hebben…

“Ten tijde van de behandeling is er voor de meeste kankerpatiënten steun vanuit hun naaste omgeving. Maar wanneer men medisch uitbehandeld is en het leven gewoon verder gaat, vallen velen in een gat,” vertellen coördinatoren Netty en Caroline verder. “Je blijft het er ook niet alsmaar over hebben met je familie en vrienden. Vanuit hun perspectief is het ergste achter de rug,  maar voor jou begint het vaak pas. Want daar zit jij dan met die geraakte borst, gebrek aan energie of bijwerkingen als gevolg van de chemo of bestraling. Dat kan heel eenzaam zijn. Bij ons kan men dan terecht op een van de inloopbijeenkomsten om contact te hebben met anderen die hetzelfde doormaken. De eerste keer dat men komt, vindt eerst een individueel kennismakingsgesprek plaats waarin we vertellen wat we doen en waarin de gast kan vertellen wat zijn of haar behoeften zijn.” Er zijn wekelijkse inloopbijeenkomsten op dinsdagochtend, donderdagavond en vrijdagmiddag.

Je eigen kracht hervinden

“We kunnen onze gasten als SamenhuiS geen kracht geven, maar via onze activiteiten en contact met lotgenoten of informatiebijeenkomsten helpen we ze wel om zelf de kracht en balans in het leven terug te vinden. We doen dat met activiteiten zoals yoga, samen koken en eten, samen wandelen en massage.  De informatieavonden gaan bijvoorbeeld over een specifieke vorm van kanker, of over bijwerkingen waar veel mensen last van hebben, zoals neuropathie, een ‘chemo-brein (hersenmist)’, of extreme moeheid. Ook staan onderwerpen op het programma als acceptatie van je veranderde lichaam, bijvoorbeeld na het verlies van een borst, of de veranderingen in seksuele beleving na behandeling van prostaatkanker. Zaken als angst voor de toekomst, angst voor periodieke controles, of veranderingen rond werken en financiën zijn ook thema’s die aan de orde komen.”

Jonge mensen met kanker

“Veel van de mensen die bij ons komen, moesten eerst een drempel over, maar iedereen die uiteindelijk de stap heeft genomen, is daar heel blij mee,” geven de coördinatoren aan. “We merken wel dat het vooral voor de jongere kankerpatiënten nog lastiger is de stap te zetten. We organiseren daarom speciaal voor de groep jong volwassenen van 16-39 jaar elke vierde donderdag van de maand is er een bijeenkomst. De eerstvolgende is op donderdag 25 januari. Om 17.00 uur is men welkom en er is soep met een broodje.”

SamenhuiS ‘on tour’

“Ook voor Alphenaren die in de dorpskernen wonen is de afstand mogelijk een extra drempel om naar ons toe te komen. Daarom zijn we van plan om bijeenkomsten op locatie te gaan organiseren. Met Actief Rijnwoude zijn we hierover in gesprek. De planning is om in het voorjaar de interesse te peilen via een bijeenkomst in dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp.”

Vrijwilligers gezocht

“Op 15 april vieren wij ons 10-jarig jubileum en het programma daarvoor wordt samen met de vrijwilligers ontwikkeld. In maart wordt het bekend gemaakt. Om ons werk te kunnen doen steunen we op onze vrijwilligers. De gastheren en -vrouwen ontvangen de deelnemers bij bijeenkomsten, zetten koffie/thee, voeren kennismakingsgesprekken en zijn bij activiteiten aanwezig. Vrijwilligers krijgen een training voordat zij aan het werk gaan. Van vrijwilligers wordt gevraagd 3 x per maand bij een activiteit aanwezig te zijn. Een aparte groep vrijwilligers maakt ‘Heart Pillows’. Deze hartvormige kussentjes worden op de mammapoli van ziekenhuizen afgegeven, zodat vrouwen die na een borstoperatie ter ondersteuning onder hun oksel kunnen dragen.”

Ben jij geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij SamenhuiS, laat het dan weten aan Netty en Caroline via info@samenhuis.org. Meer informatie en de maandagenda zijn te vinden op www.samenhuis.org.

Ook interessant…

Bijeenkomst voor jongeren met kanker op 25 februari

Open Dag SamenhuiS op Wereldkankerdag op 2 februari

Thema-avond Incontinentie bij prostaatkanker op 7 februari

Misschien ook interessant?

Advertenties