Romantische winteravond wandeling

Er liepen zo’n 220 mensen mee in de door Actief Rijnwoude georganiseerde historische avondwandeling door Hazerswoude-Dorp met onderweg 12 stops waar iets te beleven viel. Lichtjes langs de route en lampionnen voor de kinderen zorgden voor een romantische sfeer.

Het was de eerste keer dat dit evenement werd georganiseerd en meteen al een enorm succes. Er was gerekend op zo’n 200 deelnemers, maar er waren meer dan 300 aanmeldingen. Hierdoor kwam een flinke groep op de wachtlijst te staan. De weergoden waren het evenement gunstig gezind, want het was nagenoeg windstil en droog en dat hadden we de dagen ervoor toch wel anders meegemaakt.

Hazerswouds sprookje

Bij de start in dorpshuis De Juffrouw ontvingen de deelnemers een routebeschrijving van de verassingswandeling en een door Annie Boer geschreven ‘Hazerswouds sprookje, ofwel koninklijke wandeling’. Voor de kinderen waren er lampionnen en zij konden op de route letters verzamelen om zo op het einde een woord te vormen.  In het sprookje kon men vele historische wetenswaardigheden ontdekken over het dorp. Maar ook onderweg op de route kwamen volwassenen en kinderen veel te weten over de geschiedenis van Hazerswoude-Dorp.

Historische foto’s

De ene keer gebeurde dat via acteurs van toneelvereniging Ontwikkeling & Vreugd, die bij ‘de galg en guillotine’  in de Dorpsstraat een mooi verhaal vertelden of via de ijskoninginnen die rondliepen. Op andere plekken werd een presentatie gegeven met oude foto’s. Zo had voormalig huisarts Bosch zijn oude praktijkruimte omgetoverd tot een heus theater waar aan de hand van oude medische instrumenten en foto’s de geschiedenis herleefde. En wie nog meer historie wilde opsnuiven kon dat doen in het Historisch Museum.

Kerken en molen open

Alle kerken hadden hun deuren geopend en er klonk mooie orgelmuziek als je er binnenkwam, van het kerkorgel of van een draaiorgel. Achter de katholieke kerk was een mooi verlichte route te wandelen langs de begraafplaats en door de tuin. Van molen Nieuw Leven draaiden de wieken, kon men een rondleiding krijgen en werden de deelnemers getrakteerd op lokale lekkernijen.

Van Raadhuisplein via de Poel

De route door de Dorpsstraat voerde verder via de Koek & Zopie op het Raadhuisplein langs De Regenboog, Philadelphia en de Poel weer terug richting Gemeneweg. Bij de boerderij van de familie Buitenhuis was een fotohoek en verder lopend kwam men langs de Algemene Begraafplaats en de Brandweerkazerne, waar een oude brandweerauto was te bewonderen. Via Polderhuis het Loo kwam de route weer uit bij de achterzijde van De Juffrouw.

Na afloop live muziek

Er was zoveel te zien en te beleven op de route dat men er vaak langer over deed dan de geplande 1,5 uur. Maar dat maakte allemaal niet uit. Wie nog zin had kon in het café aan de koffie of de borrel en genieten van livemuziek. Wat een geweldig leuk ‘experiment’ was deze avondwandeling. Duidelijk mag zijn dat dit de eerste was van een lange reeks die nog gaat volgen. En wellicht ook een goed voorbeeld voor andere dorpen. Veel dank aan de drijvende kracht achter de organisatie van deze bijzondere wandeltocht, Linda Timmermans. En aan de vele andere vrijwilligers die dit evenement mogelijk hebben gemaakt!

Nog lekker even kleuren in De Juffrouw met een zangeres op de achtergrond

Linda Timmermans met 2 acteurs van toneelvereniging ‘Ontwikkeling en Vreugd’

Misschien ook interessant?

Sorry, er zijn geen berichten gevonden.

Advertenties