Reconstructie winkelgebied Hazerwoude-Rijndijk leidt bij winkeliers tot zorgen voor de toekomst

De een heeft er meer last van dan de ander, maar de winkeliers zijn blij als de reconstructie voorbij is, want het kost ze nu klanten en omzet. “Straks hebben we een mooie straat met ruime parkeergelegenheid, maar misschien geen klanten meer,” verzucht Peter van der Haas, eigenaar van drogisterij De Margriet.

Grootschalige reconstructie

Al vanaf begin dit jaar zijn er werkzaamheden in het winkelgebied (Willem Klooslaan en Da Costasingel) in Hazerswoude-Rijndijk. Aan de achterzijde is eerst de riolering vervangen en op dit moment wordt het geheel opnieuw ingericht als parkeergebied.  Ook de Da Costasingel zelf is ter hoogte van de benzinepomp afgesloten geweest voor noodzakelijke werkzaamheden. Gevolg ervan is dat klanten moeten omrijden en er de helft minder parkeerplaatsen zijn. Op dit moment is ook de doorgang tussen de voor- en achterzijde van het winkelgebied via de Jumbo afgesloten. De winkeliers merken dat klanten hierdoor wegblijven.

Gaat Westvaartpark het goed maken?

Met verbeterde indeling voor parkeren, goede afvoer van regenwater, meer bomen en struiken en duurzame straatverlichting met ledlampen, zal het straks voor de bezoekers een grote verbetering zijn. Maar tegen die tijd is het volgens de winkeliers wel onzeker of alle klanten weer terugkomen.  Van der Haas: “We snappen wel dat deze werkzaamheden nodig zijn, maar het is voor ons als zelfstandige winkeliers zo wel een onzekere tijd. Op donderdagen wanneer er ook markt is, is het de hele dag stil in de winkel, want dan zijn er nog minder plekken om te parkeren. Onze klanten gaan nu als alternatief vaak naar de Baronie en het is maar afwachten of ze straks weer terugkomen. Daar zit onze angst. We zien ook wel kansen om het verlies recht te trekken, want vanuit de nieuwe wijken Nieuw Rijn en Westvaartpark kunnen straks weer nieuwe klanten komen. Het is afwachten.”

Jan Willem Blommers voor zijn minder goed bereikbare winkel met kaas en delicatessen

Geluk bij een ongeluk

Op dit moment wordt het eerste gedeelte van het parkeergebied aangepakt met een afsluiting tot gevolg, ook van de doorgang via de Jumbo. Bij Blommers Kaaswinkel en de Stomerij & Kledingreparatie is nu nog maar een smalle strook voor de winkel over. “We merken goed dat de klandizie terugvalt. Die is meer dan gehalveerd. Tegelijkertijd heb ik nu als meevaller dat de winkels van Neuteboom in Leiden en Leiderdorp sinds februari zijn gesloten als gevolg van faillissement. Er komen nu klanten uit Leiden en Leiderdorp naar Hazerswoude-Rijndijk rijden, vaak speciaal vooral voor onze grillworst. Die maken we zelf en is de lekkerste uit de regio,” vertelt Jan Willem Blommers trots.  Isa Ozer van de stomerij en kledingreparatie merkt minder van terugloop in klandizie. “Wij zitten hier precies aan de rand van het winkelgebied, waardoor we steeds vrij goed bereikbaar zijn gebleven. Alleen de echt ouderen hebben moeite om ons te bereiken.”

Isa Ozer van Kledingreparatie & Stomerij Hazerswoude-Rijndijk met een tevreden klant

Lichtpunten

Als de reconstructie klaar is, zal ook gestart kunnen worden met de verbouwing van de Jumbo. Die heeft het nu ook moeilijk omdat de bevoorrading niet via de achterzijde kan plaatsvinden. Ook zij hebben met omzetverlies te maken. Omdat bij supermarkten geen tabakswaren meer verkocht mogen worden sluit ook hun tabaksloket. Peter van der Haas vertelt dat in plaats daarvan per 1 juli een tabaksspeciaalzaak opent in het leegstaande pand waar voorheen een makelaarskantoor zat. “Dat brengt ook weer extra loop op de Da Costasingel en dat kan voor De Margriet en kledingwinkel Liefs van Lo gunstig zijn. Zo blijven we het maar optimistisch bekijken.”

Toekomst

De planning is dat half mei het eerste gedeelte van het parkeergebied gereed is en voor de zomervakantie moet alles af zijn. “Hoe eerder het klaar is, hoe beter. Dan hangen we de vlag uit,” zeggen de winkeliers. Met een aantrekkelijk en groen parkeerterrein en uitbreiding van winkels hopen ze zo op een beter totaalplaatje voor het gebied én op klanten die weer terugkomen.

Misschien ook interessant?

Advertenties