Pas op voor ‘kruipers’ en voorkom leed bij je hond
28 mei 2024 | Auteur: Diana Baak | Nieuws
In het AD van 28 mei staat een artikel over inwoners van Hazerswoude-Dorp die grasaren verwijderen om te voorkomen dat de ‘kruipers’ schade aanrichten bij hun huisdier. Een terechte waarschuwing, vooral voor honden met een vacht. Controleer in de zomer na een wandeling met je hond daarom altijd even de voeten, oren en ogen.
Grasaren staan in de periode juni-augustus overal te bloeien waar het gras niet vaak wordt gemaaid. Honden vinden het meestal leuk om door het hoge gras te banjeren. Zo kunnen ze teken oplopen, maar ook kunnen er grasaren in de vacht, neus of oren blijven zitten. Omdat de aren weerhaakjes hebben, gaan ze niet vanzelf uit de vacht. Ze kunnen vervolgens de huid doorboren, of in de neus, oren of het ooglid komen. Ze gaan er dan niet meer uit, want door de stand van de weerhaakjes kunnen ze namelijk maar één kant op: verder naar binnen.
Wanneer de grasaar is binnengedrongen, beschouwt het lichaam dit als ‘vreemd’ en reageert met een ontstekingsreactie. Er kan dan roodheid, pijn, zwelling en soms koorts optreden. Vaak beginnen de klachten acuut. Als de hond een aar heeft opgegeten kan deze in de keel blijven steken en gaat de hond kokhalzen. De dierenarts kan de aar verwijderen met een speciale tang.
Drukte bij de dierenartsen
“Het valt nu nog wel mee, maar in verder in het seizoen zien we veel honden in de kliniek met grasaren,” vertelt dierenartsassistente Danielle van dierenkliniek Marvan-Kroll uit Hazerswoude-Rijndijk . “Vaak heeft men niet door waarom de hond maar met zijn kop schudt, aan een poot likt of veel moet niezen of hoesten, omdat de aar al niet meer te zien is. Belangrijk is om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Want hoe langer je wacht, hoe dieper de aar zit en hoe moeilijker het is om deze in het lichaam terug te vinden.”
Tips en informatie
Danielle: “Kijk na een wandeling met je hond altijd even tussen de tenen, en kijk de oren en ogen na op grasaren. De stugge stekels voel je meestal zitten. Met meteen weghalen van de grasaren voorkom je dat je hond er last van krijgt.”
Meer informatie over grasaren bij honden is bijvoorbeeld te vinden op de website van Anicura.