Opknapbeurt verkeersborden Koudekerk a/d Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn is gestart met het vervangen van verkeersborden, straatnaamborden,  belijning, bankjes en dergelijke in alle wijken en kernen. Koudekerk aan den Rijn is als een van de eerste aan de beurt, want daar is sprake van veel achterstallig onderhoud.

Veiligheid staat voorop

“Soms worden borden weggehaald, omdat de verkeerssituatie is gewijzigd en op andere plekken worden roestige borden vervangen door nieuwe en vuile borden worden schoongemaakt,” vertelt wethouder Relus Breeuwsma over de onderhoudsactie. “In de loop der jaren zijn op veel plaatsen nieuwe verkeerssituaties ontstaan waarvoor nieuwe borden zijn geplaatst, maar de oude borden zijn niet altijd verwijderd. Door deze alsnog weg te halen moet de situatie op straat overzichtelijker en daarmee ook veiliger worden voor weggebruikers.  Het doel is om verkeersborden zo consequent en sober mogelijk in te zetten. Dit geeft een rustiger beeld en de borden die er wel toe doen vallen meer op.”

Sommige verwijderde verkeersborden worden opnieuw gebruikt, de rest wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten.  

Naast bovenstaande investeert de gemeente in nieuwe bankjes en zal er ook een slag worden gemaakt met alle belijning op de weg (baanscheiding, haaientanden e.d.) en met markeringen en paaltjes op wegversmallingen.

Klaar voor ISA in de auto’s

Vanaf 2024 worden nieuwe auto’s uitgerust met ‘Intelligent Speed Adaptation (ISA)’. Een camera in de auto kan met dit systeem verkeersborden aflezen en de snelheid automatisch aanpassen aan de voorgeschreven maximum snelheid. “Met deze onderhoudsactie zorgen we er ook voor dat de verkeersborden op de juiste hoogte staan, voldoende reflecteren en onbeschadigd zijn, zodat we klaar zijn voor het gebruik van het ISA systeem in auto’s,” aldus de wethouder.

Overzicht acties verkeersborden

Voor de werkzaamheden heeft een inventarisatie plaatsgevonden. Daaruit is voor de verkeersborden in Koudekerk aan den Rijn het volgende overzicht gekomen van acties en aantal keer dat deze wordt uitgevoerd:

Bevestigingen herstellen (1)
Op hoogte/recht stellen (16)
Plaatsen (26)
Schoonmaken (28)
Verplaatsen (2)
Vervangen (107)
Verwijderen en afvoeren (125)
Verwijderen en hergebruiken (25)
Geen actie verkeersbord (336)

Misschien ook interessant?

Advertenties