Open Monumentendag: lezing over de Oude Rijn als verbindingsroute
29 augustus 2024 | Auteur: Diana Baak | Hazerswoude-Rijndijk, Nieuws
“Al meer dan 15 jaar pakken we in de Scheepjeskerk uit tijdens de Nationale Open Monumentendag. Niet alleen op zaterdag (10.00 -17.00 uur), maar ook op zondag (12.00 – 17.00 uur),” vertelt Jan van Dijk. “Het is inmiddels een traditie geworden, bijpraten, oude bekenden ontmoeten, weet je nog…?”
Het jaarthema ‘routes, netwerken en verbinden’ wordt vormgegeven door aandacht te schenken aan de trekvaart met de daarvoor aangelegde jaagpaden. “U zult ervan opkijken de Oude Rijn, het jaagpad en de Rijndijk. Tussen het jaagpad en de Rijndijk stonden voor 1935 op meerdere plekken nog huizen. Je kunt het je nu niet meer voorstellen. Ik vraag dan ook speciale aandacht voor een lezing hierover op zondagmiddag om 13.30 uur door historicus Arjan van ’t Riet,” aldus Van Dijk.
De Oude Rijn als route om te verbinden
Van Dijk: “Er is nog veel meer te vertellen over de Rijn ‘als verbinding’. Een brug over de Rijn is er niet altijd geweest. Maar wel overzetveren, particulieren pontjes. Waar dan wel? Wij laten het u zien. Na 1860 organiseerde Stoombootmaatschappij ‘De Volharding’ lijndiensten per stoomboot voor passagiers, vracht en vee. Ook waren er vaarten van hier met de stoomboot naar Leiden of Gouda. We verassen u met foto’s en de scheepsbel van het schip De Volharding.”
Verbinding met geëmigreerden
“Wat is er nog meer te beleven. We schenken aandacht aan families uit onze omgeving die zijn geëmigreerd. Enkelen vertellen ons hun verhaal aan de hand van o.a. foto’s en tekst die ze ons hebben gestuurd vanuit Canada, Amerika, Australië, Denemarken en meer. Aandoenlijke en prachtige verhalen. Hebben we niet allemaal wel een oom of verre neef die is geëmigreerd?”
De Citosabus
Heeft u gehoord van de Citosabus, het openbaar vervoer van weleer? Uit de collectie van de heer C. van Lith zijn foto’s, halteborden, plaatsbewijzen, kaartjesapparaten, dienstregelingen van de Citosa te zien. Zondagmiddag kunt u hem ook in het echt zien, dan is hij er en raakt niet uitgepraat over zijn verzameling.”
Kortom: kom, ontmoet en vertel elkaar verhalen. Dat werkt ‘verbindend’.