Onder Ons speelt ‘Een vlinder van Sneeuw’

Hoe de kleinste vleugelslag van een vlinder kan uitgroeien tot een orkaan…

Op 9, 10, 11 en 17 februari speelt amateurtoneelvereniging Onder Ons ‘Een vlinder van sneeuw (of Wie is Harry?)’ in Hazerswoude Rijndijk en in Leiden. Een zwart komische voorstelling over wat er eerst was, of wellicht toch al eerder kwam en daarna pas was. Of andersom.

Een vlinder van sneeuw (of Wie is Harry?) is een eigentijds stuk over passief en actief handelen en de onoverzichtelijkheid van het effect op je eigen leven en dat van anderen. In zes hoofdstukken komt een uiteenlopend gezelschap voorbij: van een puissant rijke oude dame tot een vuilnisman, en van een veganistisch meisje tot een barbecueënde beveiliger. Ieder met eigen voornemens, dromen, verwachtingen, intenties, of verlangens. Dat zet ze aan tot actie in de hoop een betere samenleving te creëren, met alle gevolgen van dien. Een vlinder van sneeuw is een vertelling over hoe de kleinste vleugelslag van een vlinder kan uitgroeien tot een orkaan.

Onder Ons gaat op zoek naar oorzaak en gevolg, probeert te reconstrueren wat er eerst was en wat daarna, en bekijkt vanuit verschillende perspectieven hoe in deze caleidoscoop alles elkaar beïnvloedt. Tot we weer terug zijn bij waar het allemaal begon. Of was dat later?

Regie door Gideon Roggeveen

‘Een vlinder van sneeuw’ is de tweede voorstelling van regisseur Gideon Roggeveen bij Onder Ons. De Leidse theatermaker en schrijver is sinds 2022 aan de toneelvereniging verbonden. In 2023 regisseerde hij KRAS van Judith Herzberg. Ook dit jaar koos hij voor een schrijver die geroemd wordt om haar literaire kwaliteit.

Toneelstuk van Jannemieke Caspers

Toneelschrijver Jannemieke Caspers studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en ‘Writing for performance’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar uitdaging en fascinatie ligt in het creëren van een nieuw licht of perspectief op de bekende werkelijkheid. Een vlinder van sneeuw schreef ze in 2019 en het stuk is in 2020 uitgevoerd door De Veenfabriek. Het is een van haar teksten die zij nu aan het bewerken is tot een roman, die uitgegeven zal worden door Uitgeverij De Harmonie.

Speeldata

Een vlinder van sneeuw (of Wie is Harry?) speelt op 9, 10 februari om 20:15 uur en op 11 februari om 14:30 in Pleyn ’68, Rijndijk 92 in Hazerswoude-Rijndijk en op 17 februari om 14:30 en 21:15 uur in De Nieuwplaatz, Sumatrastraat 201 in Leiden. Tickets voor de voorstelling kosten € 15,- en zijn te bestellen via de website www.toneelvereniging-onderons.nl. De zaal is een half uur voor aanvangstijd open.

Misschien ook interessant?

Advertenties