Obstakelbaan van Schipper Bootcamp moet weg op huidige locatie: ‘We zoeken naar een alternatief, want opgeven is geen optie’
13 mei 2024 | Auteur: Diana Baak | Nieuws, Hazerswoude-Rijndijk
De obstakelbaan van Henk Jan Schipper bij SV Bernardus in Hazerswoude-Rijndijk moet worden afgebroken. Hij heeft de baan in de afgelopen 10 jaar in fases ontwikkeld en er 200.000 euro in gestoken. De gemeente Alphen zegt dat de baan niet legaal is gebouwd en dat de veiligheid onvoldoende kan worden geborgd.
“Ik ben er helemaal kapot van,” zegt Schipper, die de afgelopen 10 jaar zijn ziel en zaligheid in de baan heeft gestoken. Als oud commando met PTSS was het ontwikkelen van de obstakelbaan voor hem de beste therapie om het hoofd leeg te krijgen. “Het is voor mij belangrijk dat ik op deze manier iets kan teruggeven aan anderen. Want jong en oud beleven veel plezier op het obstacle parcours,” geeft Schipper aan. “Daar blijf ik dan ook voor strijden. Alle trainingen gaan voorlopig door en ik ben hard op zoek naar een alternatieve plek om naartoe te verhuizen.”
Van niets naar een volwaardig parcours
Schipper heeft de obstakelbaan zelf gebouwd op een strook grond van bijna 3.000 m2 langs het voetbalterrein van SV Bernardus. Het is eerst klein begonnen en in de loop der jaren zijn steeds nieuwe obstakels toegevoegd van hout, autobanden en touw, inmiddels zo’n 60 stuks. “Elke week organiseer ik hier bootcamps voor jongeren en volwassenen. Ook komen er mensen dagelijks om te trainen. Samen met de leden is de baan naar hun behoefte ontwikkeld en passen we deze nog regelmatig aan. Alle obstakels worden daarbij frequent gecontroleerd op veiligheid. Ook is er altijd begeleiding aanwezig. In de afgelopen 10 jaar is het qua ongelukken bij schrammen en blauwe plekken gebleven. Slechts één keer moest iemand na een val naar het ziekenhuis. Dat is heel beperkt vergeleken met andere sporten.”
Wie is risicodrager?
De gemeente is eigenaar van de grond en heeft deze verpacht aan SV Bernardus, die het weer onderverhuurt aan Schipper. Een vergunning op papier is nooit verleend, maar er is volgens Schipper in het begin door de gemeente wel mondeling toestemming gegeven. De gemeente zegt hiervan niet te weten.
Toen de baan steeds groter werd, is Schipper hierop door de gemeente aangesproken en is aangegeven dat hij een formele vergunning moest aanvragen. Vergunningverlening bleek echter juridisch een lastige zaak, omdat dan Schipper Bootcamp (in plaats van SV Bernardus) hoofdpachter van het stuk grond zou moeten worden. Volgens de gemeente is de voetbalvereniging als hoofdhuurder nu degene die aansprakelijk wordt gesteld als er onverhoopt een ongeval zou plaatsvinden. SV Bernardus voelt zich daarom nu genoodzaakt de huurovereenkomst op te zeggen.
Dat de baan en alle uitbreidingen gedurende 10 jaar zijn gedoogd, maakt het wel extra wrang voor Schipper. “Als ik had gedacht dat het niet goed zat, had ik er natuurlijk nooit zoveel geld in geïnvesteerd.”
We blijven ervoor gaan!
De gemeente en de voetbalvereniging hebben aan Schipper laten weten dat zij niet tegen de bootcamp zijn, maar dat de locatie bij Bernardus op gemeentegrond het probleem is. Ook Schipper zelf wil alles op alles zetten om zijn obstakelbaan elders te kunnen voortzetten. “Tot die tijd gaan alle trainingen en bootcamps gewoon door en ga ik hard op zoek naar een geschikte locatie. Mijn hoop is dat ik in de buurt een andere locatie kan vinden. Ik heb in elk geval zwart op wit dat de gemeente mij zal ondersteunen om een verplaatsing mogelijk te maken als ik elders (op private grond) een plek vind.”
Wie tips heeft voor een alternatieve locatie voor de obstakelbaan van Henk-Jan Schipper, kan contact met hem opnemen via info@schipperbootcamp.nl, of 06-11744436.