Nieuwjaarsduik in den Ouden Rhijn

Wellicht bent u zelf ooit de uitdaging aangegaan, of je hebt er op zijn minst wel eens van gehoord: de Nieuwjaarsduik. Wat ooit ruim 60 jaar terug op het Scheveningse strand begon als een ludieke actie met slechts acht moedige deelnemers, is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Elk jaar om klokslag 12:00 uur op 1 januari dompelen zo’n 60.000 avonturiers zich nabij de Pier in Scheveningen onder in het ijskoude water. Het is een mooi ritueel dat lef en enthousiasme viert.

Moet je nu voor een Nieuwjaarsduik naar Scheveningen?  Nee, dat hoeft helemaal niet. Ook een sprong in de Oude Rijn vanaf het Jaagpad is even zo spectaculair. De deelname was helaas dit jaar niet zo groot: slechts vijf dames… ja, u leest het goed: alleen maar vrouwen! Waar bleven nu de stoere mannen uit Rijnwoude?

Terwijl de koude lucht hun gezichten prikkelde, verzamelden zich dappere vijf zielen, een glimlach op ieders gezicht toverden. Met enige opwinding stonden de vijf dames zij aan zij en misschien een vleugje zenuwen, terwijl ze elkaar aanmoedigden voor de eerste duik van 2024 in het ijskoude water. Met een luid gegil en een golf van vastberadenheid sprongen ze in het ijskoude water. De eerste aanraking met het water bracht een hoge golf teweeg, gevolgd door gegil, hoera geroep en duidelijk gelach.

Er werd even snel kopje onder gedoken, daarna kwamen ze snel weer boven. Wat genoten ze, Wat een opwinding terwijl de adrenaline door hun aderen stroomde. Dan even snel een foto en hup, snel het water uit. Op de foto staan slechts vier dames; nummer vijf moest 30 seconden eerder het water uit om de foto te maken.

Vervolgens snel afrossen met hun handdoeken en huiswaarts – onder de warme douche.  De welverdiende felicitaties voor hun moed. Chapeau!!

De Nieuwjaarsduik zal altijd herinnerd worden als een buitengewoon avontuur, een combinatie van traditie, moed, welke het een memorabele start van het nieuwe jaar maakt.

Misschien ook interessant?

Sorry, er zijn geen berichten gevonden.

Advertenties