Nieuw tv-programma ‘Tijdsbeeld’ onthult erfgoed van Alphen aan den Rijn

Studio Alphen start in april met het uitzenden van Tijdsbeeld, een nieuw televisieprogramma over erfgoed in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is een vijfdelige serie waarin elementen uit de lokale geschiedenis worden belicht.

De eerste aflevering belicht het aangrijpende verhaal achter Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, die gemaakt zijn ter herinnering aan Joodse families die gedeporteerd zijn in de Tweede Wereldoorlog.

‘Het is een onderwerp waar je normaal niet bij stil staat’, zegt de maker van de serie Peter Kwanten. ‘Op een gegeven moment pakt het je en dan wil je er alles over weten.’

Niet machinaal

Alexander Stukenberg neemt de kijkers mee achter de schermen tijdens het produceren van de stenen. Dat doet hij op geheel ambachtelijke wijze. In Tijdsbeeld vertelt Stukenberg het verhaal achter deze bijzondere manier van herdenken.

Omdat de Duitsers op een geautomatiseerde wijze groepen Joden deporteerden, wil Stukenberg de stenen juist met de hand maken. ‘Ze worden met de hand gemaakt, geplaatst en schoongemaakt’, vertelt Peter Kwanten. Ongelofelijk hoeveel tijd erin zit om te onderhouden, het is echt uniek.’

Diepe indruk

In Alphen liggen onder andere vier Stolpersteine ter herinnering aan de familie Van Dien. Ooggetuige Arie Verduyn zag dat de familie werd opgehaald. Dat maakt jaren later nog steeds diepe indruk op hem. Hij vertelt zijn verhaal in de eerste aflevering van Tijdsbeeld.

Verder komen Albert Bremer, organisator van de nalatenschap, en boekenschrijver Kees Visschedijk aan het woord over de historische achtergronden bij dit verhaal. Uiteindelijk moeten er zo’n zestig Stolpersteine in de gemeente Alphen aan den Rijn komen te liggen, die zijn nog niet allemaal geplaatst.

Uitzendingen

De uitzending is de hele maand april in de uurprogrammering te zien op donderdag en vrijdag tussen 19.00 uur in de avond en om 11.00 uur de volgende dag. De eerste uitzending is op donderdagavond 4 april.

In de maand mei staat de uitzending ook in het teken van de Tweede Wereldoorlog in de regio. In juni komen de drie Alphense scheepswerven van de familie Boot aan de orde. Het televisieprogramma is tot stand gekomen met een financiële bijdrage vanuit het Erfgoedfonds.

Misschien ook interessant?

Advertenties