Nieuw hospice De Mare in Leiderdorp zoekt vrijwilligers

In het voorjaar verhuist hospice De Mare vanuit Oegstgeest naar een nieuw pand in Leiderdorp dat plaats biedt voor 6 gasten die er voor hun laatste stop in het leven verblijven. Voor deze nieuwe locatie zoeken zij extra vrijwilligers voor de zorg, koken, tuinonderhoud en klussen. Ben jij geïnteresseerd om dit dankbare werk te doen?

Manager van het hospice Nelly van der Does en coördinator Louise Drabbe geven met veel enthousiasme een rondleiding door het nieuwe gebouw dat op dit moment bouwtechnisch wordt afgerond. Daarna is nog een aantal maanden nodig voor de afwerking en inrichting en het aanleggen van de tuin. Het gebouw bevindt zich aan de Hoogmadenseweg 70 achter verpleeghuis Leythenrode en vlak bij het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp.

Optimale voorzieningen

Van der Does: “We zijn heel enthousiast over de nieuwe locatie. Alle gasten krijgen een ruime kamer op de begane grond met goede voorzieningen en met uitzicht op een stuk privétuin. Elke kamer heeft een deur naar buiten waar een bed doorheen kan, zodat gasten in de zomer ook buiten kunnen verblijven als ze dat willen.” Op de bovenverdieping bevinden zich de overige ruimtes. “Daar komen onze teamkamer en overlegruimtes voor verpleging en vrijwilligers. Voor de familie is er ook een aparte ruimte om zich te kunnen terugtrekken,” vult Drabbe aan. “Ook de technische ruimtes om het gebouw via een warmtepomp en zonnepanelen van duurzame energie te voorzien, zijn boven.”

Gasten en verpleging

“Voor de verpleging van de 6 gasten zijn op dit moment 18 verpleegkundigen aan het hospice verbonden die er met elkaar voor zorgen dat er 7 x 24 uur per week minimaal één van hen aanwezig is. Zij worden ondersteund door een groep van 30 zorgvrijwilligers. Daarnaast zijn er straks rond de 70 overige vrijwilligers nodig voor koken, klussen en tuinonderhoud. De gasten kunnen overal vandaan komen. De hospices in de regio en zelfs in heel Nederland werken met elkaar samen. Vaak is plaatsing in een hospice een acute aangelegenheid en dan weet je niet of er in het dichtstbijzijnde of voorkeurshospice plek is. Dan kunnen we via een app direct zien waar wel plek is in de regio. Er komen zo dus ook gasten uit Alphen aan den Rijn of uit Kaag en Braassem bij ons.”

Het is hier gezellig met elkaar

“Mensen die niet bekend zijn met een hospice hebben vaak het beeld dat werken in deze omgeving emotioneel zwaar en somber is. Maar in de praktijk ervaart men dat toch heel anders,” vertelt Van der Does verder. “Het is juist heel fijn om van betekenis te kunnen zijn voor iemand in de laatste levensfase.  Onze gasten en hun familie willen het ‘gewoon’ hebben, zoals thuis. Als personeel en vrijwilligers zorgen we daar met elkaar voor en hebben het daardoor ook gezellig met de gasten, hun familie en met elkaar.  Vaak willen gasten en hun dierbaren juist op het laatst het leven nog vieren met vrolijkheid en warmte.”

Voor iedereen werk dat bij je past

Als vrijwilliger ondersteun je het team van verpleegkundigen met de zorg, koken en/of klusjes doen. Kortom alles wat nodig is om het verblijf van de gasten huiselijk en aangenaam te maken. Voor elke vrijwilliger is volgens de leiding van het hospice werk te vinden dat bij hem of haar past. “We werken in diensten van 4 uur en een vrijwilliger kan naar wens een of meerdere diensten draaien, op vaste of wisselende dagen en tijden. Na een kennismakingsgesprek volgt scholing en een inwerkprogramma waarin een nieuwe vrijwilliger eerst een tijdje meedraait met een ervaren collega. We zien dat iedereen een eigen invulling geeft aan de taken en eigen accenten legt. Voor gewoon jezelf zijn is bij ons dus alle ruimte.” Nieuwe vrijwilligers kunnen nu al starten in Oegstgeest, of wachten tot na de verhuizing.

Wil je meer weten over hospice De Mare (www.hospicedemare.nl) en het vrijwilligerswerk, neem dan contact op met de leiding via info@hospicedemare.nl.

Misschien ook interessant?

Advertenties