Neven en nichten van families Kompier en Van Ass komen bij elkaar: ‘zo’n 70 jaar geleden emigreerden onze (groot)ouders naar Brazilië’

Tien dagen lang zijn 18 neven en nichten uit Brazilië met partners en 2 uit Nederland voor het eerst bij elkaar in Hazerswoude-Rijndijk en logeren in de vakantiehuisjes bij Pieter Heemskerk aan de Rijndijk.

Ze zijn nazaten van het in de 50/60-er jaren van de vorige eeuw geëmigreerde gezin Van Ass uit Ysselsteyn en twee zonen van de familie Kompier-Heemskerk uit ‘buurtschap Het Zwaantje’ aan de Rijndijk in Hazerswoude-Rijndijk.

Foto privé: Families Van Ass en Kompier op de fiets, op weg naar de Rietveldse molen

Emigreren om te kunnen boeren

Zo ging dat in de naoorlogse jaren in grote gezinnen met een agrarisch bedrijf, hele gezinnen of een aantal kinderen emigreerden naar een ver land met veel onontgonnen landbouwgrond. Want maar voor enkelen was in Nederland plek om een agrarisch bedrijf te starten. Canada en de VS waren populair, maar ook zijn velen naar Brazilië afgereisd om daar een nieuw bestaan op te bouwen als agrariër. De families Van Ass (13 kinderen) en Kompier (8 kinderen) zijn daar weer nieuwe families gestart die vrijwel allemaal ook nu nog in de agrarische sector werkzaam zijn.

Hollandse roots

De familie is terecht gekomen in het Zuid Braziliaanse Holambra 1, dicht in de buurt van de hoofdstad São Paulo. Sommigen zijn veehouder met koeien geworden, anderen zijn tarwe, mais of soja gaan verbouwen. De familie Van Ass heeft zelfs een goedlopend zaadveredelingsbedrijf voor sojazaad opgezet. “Zeker in de mannelijke lijn is vrijwel iedereen nu nog werkzaam in de agrarische sector,” vertellen ze trots. “Onze Hollandse roots zijn we ook nooit vergeten. Elk jaar komen we als families bij elkaar in Brazilië en elke keer weer wordt er gesproken over naar Nederland gaan. En nu is het er eindelijk van gekomen. We zijn heel blij om hier als familie bij elkaar te zijn en eindelijk eens in het echt te zien wat we uit de verhalen hebben gehoord.”

Foto privé: Een Volendammertje mag natuurlijk niet ontbreken…

Met de bus door het ganse land

Pieter Heemskerk en Christa Kompier, kleindochter van de familie Kompier-Heemskerk van de Rijndijk, hebben samen met de familie de reis georganiseerd. De groep van 20 personen heeft gedurende het verblijf de beschikking over een touringcar met chauffeur en zo bezoeken ze vele leuke attracties in Nederland. Volendam, een  boottocht vanaf Leiden naar de Keukenhof, dagje Amsterdam, Den Haag, Utrecht, de kaasmarkt van Gouda, de Efteling en Giethoorn staan allemaal op het programma.

Rampenfeest als hoogtepunt

“Hoogtepunt tot nu toe was toch wel het Rampenfeest in Hazerswoude-Dorp afgelopen weekend,” vertelt een van de neven. “We zijn er met de fiets naartoe gegaan. Met (te) veel Heineken op bleek het toch wel lastig om terug te fietsen met als gevolg dat één van ons in de sloot is beland.”

Het schuurfeest (inmiddels na 30 jaar zo groot uitgegroeid dat een tent wordt neergezet) was traditioneel een voorjaarsfeest voor jongeren ‘als de machines de schuur van de boerderij uit waren om het gras te maaien of het land te bewerken’.

Ook lezers in het buitenland

De Groene Hart Koerier en zijn voorgangers bestaat al ruim 60 jaar. Een aanzienlijke groep geëmigreerde inwoners uit voormalig Rijnwoude leest nog altijd met plezier dit lokale weekblad om zo te volgen wat er allemaal op hun geboortegrond gebeurt!

Misschien ook interessant?

Advertenties