Nationale archeologie dag in het Historisch Museum Hazerswoude

Het Historisch Museum Hazerswoude maakt zich hard om de vondsten uit het Westvaartpark breed toegankelijk te maken voor de inwoners van Hazerswoude. De vondst van een Romeinse mijlpaal en Tabula Ansata, naambordje, compleet met spijker hebben Hazerswoude op de archeologische kaart gezet.

Op dit moment is Vestigia B.V. hard bezig de duizenden stukken die tijdens de opgravingen uit de grond zijn gehaald schoon te maken. Daarna volgt de volgende stap: het duiden. Wat gebeurde in Hazerswoude in die tijd van de vondsten? Hoe zag het er hier uit? Welke ontmoetingen vonden hier plaats? Romeinse soldaten, huurlingen, inheemse bevolking, handelaars en reizigers. Ze maakten allemaal gebruik van de Limesweg die langs de Rijn liep. Was dat alles of stond hier nog iets zoals een wachttoren, een kleine vesting, een paardenwisselplaats, een herberg? Allemaal vragen waarop hopelijk binnenkort een antwoord komt.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen zal in het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp op zaterdag 17 juni van 11 tot half 5 aandacht besteed worden aan de vondsten in het Westvaartpark en aan al eerder opgegraven voorwerpen die een tipje oplichten de van sluier van het leven op de Limes.

Bericht aan de jonge archeoloog:

Benieuwd naar wat in de grond te vinden is? Altijd al met een metaaldetector willen werken?

Kom dan op de Nationale Archeologie dag op 17 juni naar het Historisch Museum in Hazerswoude-Dorp. In Hazerswoude-Rijndijk zijn niet lang geleden meer dan 40.000 vondsten uit de periode van de Romeinen in het Westvaartpark uit de grond gehaald.

In de 1e tot de 4e eeuw was de Rijndijk, pal langs de Oude Rijn, ook al een hele belangrijke weg. Het was de noordgrens van het grote Romeinse Rijk. Geen wonder dus dat er zoveel uit die tijd gevonden is.

Wil jij zelf ervaren hoe een archeoloog werkt, kom dan op zaterdag 17 juni tussen 11 en 4 uur naar het museum, Dorpsstraat 66. Je kan daar met eigen ogen een aantal oude vondsten uit de Romeinse tijd zien. Er is een digitale presentatie over de vondsten van dit en vorig jaar en je kan zelf als amateur archeoloog aan de slag met een metaaldetector. Wat je vindt mag je mee naar huis nemen. Ook krijg je een doeboek waarin nog meer leuke ideeën over zoeken in de aarde staan.

Tot in het museum!

Misschien ook interessant?

Sorry, er zijn geen berichten gevonden.

Advertenties