Na drie jaar was er weer Ierse folkmuziek te horen in Pleyn68

Zaterdag 16 maart heerste er in Pleyn68 in de Groenendijk, een bijzonder Iers sfeertje. Daar brachten twee bands Ierse folkmuziek ten gehore. En hoe, alsof de twee bands even waren overgevlogen uit Ierland, fantastisch goed!

De sfeer zat er meteen al in en werd al snel hier en daar zachtjes mee geswingd – of het ook in ’t juiste ritme gebeurde – laat ik de beoordeling aan de kenners over….  Het eerste deel van de avond brachten de musici van Grieshog hun repertoire ten gehore en daarna was Blue Monday aan de beurt. Kort samengevat:  Het klonk fantastisch – alsof je je in een Ierse kroeg waande!

Grieshog – Hoe komt deze band aan hun naam?

Grieshog is een Keltisch woord en betekent zoiets als een smeulend vuur dat weer opgepookt wordt. In deze regio is de folkgroep die naar deze naam luistert regelmatig actief. Zo’n twintig jaar geleden speelde een aantal mensen uit Hazerswoude samen en maakte klassieke muziek. Ierse folkmuziek vonden zij ook en zo besloten zij om het roer om te gooien en zowel Ierse traditionele muziek als werk van Ierse artiesten (waaronder bijvoorbeeld Mary Black) te gaan spelen.

Een en ander resulteerde in een optreden samen met de eveneens Iers georiënteerde groep Blue Monday in Pleyn68. Succes bleek verzekerd met deze combinatie. Ze traden voortaan jaarlijks samen op. Uitgezonderd in de coronajaren, is er tot op heden sprake van een jaarlijkse traditie.

In de loop van de jaren veranderde Grieshog van samenstelling. De huidige bezetting bestaat uit Bert, Esther, Hedwig en Sofie. Bert en Hedwig maken sinds 12 jaar deel uit van de groep en Esther is er vorig jaar bij gekomen. Samengevat: Ze passen uitstekend bij elkaar, voelen elkaar aan….  vóór elk volgende nummer vertelt Bert iets het nummer wat gespeeld gaat worden én maakt tussen door af en toe ’n joke.…

Met al deze personeelswisselingen veranderde ook het genre muziek dat Grieshog speelt. Hoewel een groot deel van het repertoire uit Ierse muziek bestaat, speelt de band ook Schotse en Engelse traditionals. Tevens speelt men ook muziek van hedendaagse artiesten, zoals Mumford and Sons en The Chicks uit de V.S. Muziek die men leuk vindt en waarvan ze vermoeden dat deze aanslaat bij het publiek. Grieshog zingt meerstemmig en daarnaast spelen ze Britse Instrumentals, waarop gedanst kan worden.

Wie zijn deze Gieshog musici? 

Wel, dat zijn Bert (hij speelt voornamelijk gitaar), Esther op dwarsfluit, Sofie met de accordeon en Hedwig op de viool. Meestal geeft de gitaar het ritme aan, maar ze gebruiken ook de Ierse trommel (de bodhran) en de djembé. Wellicht goed te weten dat de band tegen een kleine vergoeding ook graag voor een groter en kleiner publiek speelt. Interesse? Bel dan met Bert van Kapel, 071-5763782 of kijk op hun Facebookpagina.

Twee optreden was van Blue Monday en misschien de laatste?

Blue Monday is een begrip in de regio: het speelt al jaren de traditionele folkmuziek uit Ierland. Het heeft al ontelbaar veel optredens verzorgd, op familiefeestjes tot volle zalen, in het koffiehuis de Doesbrug in Leiderdorp en zelfs werd er deelgenomen aan festivals van deze folkmuziek in Ierland.

Waar liggen de roots van Blue Monday? 

Begin 90-er jaren broeide er iets in regio Zoeterwoude, Stompwijk.… de drie zwagers, te weten Nelis van der Krogt, Hans de Bruijn en Kees Jansen wilden graag zelf ‘iets met muziek’ gaan doen. Hun vaste repetitieavond was op de maandag en daar ontstond het idee de Ierse folkmuziek in hun repertoire op te nemen. Daarmee was de band een feit, echter, nu nog een passende naam voor de band vinden… Daar er steeds op de maandag werd gerepeteerd, leek hun ‘blauwe maandag’, of te wel Blue Monday een toepasselijke naam. Dit was het begin van hun lange carrière in de Ierse folkmuziek. Na ca. 14 jaar kwam Jan van Leeuwen de gelederen versterken.

Ongeveer vijf jaar geleden moest Hans de Bruijn om gezondheidsredenen helaas afscheid nemen van Blue Monday. In 2015, na toetreding van Jan Kromhout en Maaike de Waal, ontstond de huidige samenstelling. Dat de band vele fans heeft bleek maar weer deze avond: een bomvolle ‘Ierse kroeg’ in Groenendijk, waar de bekende liedjes werden mee geneuried, geklapt, gestampt en refreinen werden mee gezongen. Vraag me af hoe dat zou klinken bij de tienduizenden fans, waar Blue Monday ooit voor speelde……., zoals ‘tussen-neus-en-lippen’ even werd verteld…

Na ruim 32 jaar is volgens de huidige bandleden het tijdstip aangebroken om hun fantastische periode af te sluiten. Dat was de reden om 16 maart 2024 jl. om de liefhebber van de Ierse muziek nog één keer ‘uit-hun-dak’ te zien gaan. Niet dat de huidige Blue Monday leden Ierland en de Ierse muziek helemaal vaarwel zullen zeggen, nee; ‘n ieder zal daar op zijn of haar eigen wijze een invulling aan gaan geven.

De leden van Grieshog en Blue Monday wordt veel plezier toegewenst bij het verdere uitoefenen van hun muzikale beleving, bewondering van de Ierse folkmuziek. Op welke wijze dan ook.

Misschien ook interessant?

Advertenties