Museumpark Archeon: een dagje uit in onze geschiedenis 

Het is dichtbij in ons Groene Hart, maar nog lang niet ontdekt door iedereen. Wie zin heeft in een actieve ontdekkingstocht door onze geschiedenis, zou beslist het Archeon eens kunnen bezoeken. Van jong tot oud kan daar actief en ontspannen duiken in onze geschiedenis. Het is geen echt museum, maar een museumpark waar je veel te weten kan komen. Met ervaringen die je niet snel vergeet. Van varen in een boomstamkano, boogschieten tot het bijwonen van een gladiatorenshow. In het Archeon kun je een leerzame en interessante historische dag beleven. Alle reden om te kijken of mijn kleinzoons van 6 en 8 jaar er ook zo over denken.

Wat kun je verwachten? 

Natuurlijk kun je niet de gehele historie van Nederland in het Archeon beleven. De prehistorie, de Romeinse tijd, de Vikingtijd en de Middeleeuwen komen aan bod. Hoe zou het zijn als je in de prehistorie als jager-verzamelaar geleefd zou hebben? Een van de goed opgeleide vrijwilligers in dierenvel gekleed vertelt over hoe hij aan eten en kleding komt. De vellen en schedels van dieren die hij op zijn jacht buitgemaakt heeft, maken duidelijk wat voor leven zo’n mens heeft gehad. Wij denken er natuurlijk niet aan om te ruilen.

Kijken, luisteren en doen

Het aantrekkelijke als je door het Museumpark loopt, is dat je niet alleen verhalen hoort, maar ook zelf iets kan ondernemen, bijv. het maken van een touw  of boogschieten. Dat is natuurlijk wel even anders dan in onze tijd. Toch waren de mensen in de prehistorie  best wel knap bezig. Denk maar aan de bronsgieter die met eenvoudige middelen knappe gereedschappen maakte. Dat geldt zeker voor de Romeinse tijd waar veel dingen in onze tijd nog aan herinneren. Deze tijd wordt op mooie wijze in beeld gebracht in het Ambachtshuis, de tempel van Nehalennia, het badhuis, de herberg en de arena. Deze kun je bezoeken en bijv. tempelceremonie meemaken. In het badhuis is er gelegenheid voor een Romeinse massage. De Romeinen waren ook goed in het bouwen van schepen. Op het terrein van Archeon worden de z.g. Zwammerdamschepen gerestaureerd. Een van die schepen is ook te bekijken op de restauratiewerf. Zo is Archeon ook een museum. 

Bezoeken aan de Middeleeuwen

De afdeling van de Middeleeuwen is zeker ook een bezoek waard met allerlei ambachtslieden en hun werkplaatsen, denk maar bijv. aan de hout- en beenbewerker, de bakker en de wever. Je kan vragen stellen en soms ook meedoen, bijv. bij de touwslager.  Bij de Middeleeuwen denk je natuurlijk al snel aan ridders en jonkvrouwen.  Zo kun je onder begeleiding zwaardvechten en een ridderhelm en een maliënkolder passen. En oefenen in boogschieten.         

Heel veel te doen

Als je dingen wil maken, kun je met een activiteitenpas een armbandje twijnen, een fibula maken, een kaars gieten of vilt maken. Je komt eigenlijk tijd tekort om alles te bekijken of mee te doen. Om half drie is er ook nog een gladiatorenshow die niemand wil missen. Vanaf een hoge tribune kun je een gevecht meemaken en dat is echt een bijzondere voorstelling.

Historische honger

Natuurlijk krijg je honger van al die activiteiten. Op het terrein zijn genoeg mogelijkheden om die honger te stillen, zoals in de Romeinse herberg en het Pannenkoekenhuis in het klooster. Wie nog genoeg energie tussendoor of aan het einde van de dag overheeft, kan terecht in de speeltuin.

Nog een keer?

Mijn kleinzoons willen in ieder geval graag terug naar het Archeon voor een lekker dagje uit. Wie dat ook van plan is, kan het beste de museumjaarkaart, als je die hebt, meenemen. Dan kun je gratis naar binnen. Degenen die liever naar een museum gaan, kunnen in het Archeon terecht in het Romeins museum, het z.g. Archeologiehuis Zuid-Holland. Zo is er voor elke liefhebber in het Archeon wat te beleven. En met de auto of beter nog met de fiets ben je er vanuit ons Groene Hart zo!

Bijzondere evenementen in Museumpark Archeon mei 2023
14 mei
18-21 mei
18 mei
20 mei
28-29 mei
28-29 mei
Mariaprocessie Internationaal
Viking Festival
Hemelvaartsdagprocessie
De Grijze Jager Dag
Riddertoernooi
PinksterprocessieAdvertenties