Microplastics in verzorgings producten

Plastic vergaat nooit

Plastic is een kunststof, gemaakt uit aardolie, die sinds de 50’er jaren van de vorige eeuw op steeds grotere schaal wordt toegepast. Het is goedkoop te produceren en duurzaam in de zin dat het sterk is en lang meegaat. Het is zelfs zo sterk dat het nooit vergaat. Daardoor vormt plastic een van de grootste milieuproblemen op dit moment. Je hebt vast wel eens gehoord van de ‘plastic soup’. Zo wordt het plastic genoemd dat zich in de oceanen bevindt. Deels is dit plastic zwerfvuil dat nog goed herkenbaar is. Maar het merendeel bestaat uit minuscule met het oog niet of nauwelijks waarneembare deeltjes micro- en nanoplastic. Deze komen in zee via rioollozingen, maar ook doordat de grote stukken zwerfplastic in de oceanen in de loop van de tijd degraderen tot minuscule deeltjes.

Plastic in cosmetica

Microplastics worden ook bewust geproduceerd om deze toe te voegen aan cosmetica en verzorgingsproducten zoals gezichtscrèmes, lippenstift, mascara, nagellak, bodymilk, shampoo, conditioner en zonnebrand. In scrubs en tandpasta gaat het om grotere korrels, de zogenaamde ‘microbeads’ om een schurend effect te bereiken.  Waarom gebruikt de industrie hiervoor eigenlijk plastic, want er zijn legio natuurlijke alternatieven? Het is simpelweg de goedkoopste manier om structuur, waterafstotende eigenschappen en scrubeffecten in de producten te brengen. Maar of het nu echt gezond is om microscopisch kleine plasticdeeltjes in je huid te wrijven, of via het tandenpoetsen in te slikken?

Via riool in voedselketen

De minuscule plasticdeeltjes uit cosmetica en verzorgingsproducten komen via ons doucheputje of de wasbak in het rioolstelsel terecht. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Vissen en schaaldieren krijgen de plastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. Ook kunnen microplastics via de wortels planten binnendringen en zo in ons voedsel terechtkomen. Het blijkt nu nog lastig om te bepalen of en hoeveel microplastic mensen via voedsel binnenkrijgen en hoe erg dit is. Het meeste verdwijnt via de ontlasting opnieuw het riool in. Maar onderzoek heeft nu al aangetoond dat een klein deel van de microplastics de darmwand weet te passeren en in het lichaam van mensen achterblijft. Naar de lange termijn gevolgen van stapeling van kleine hoeveelheden microplastics in het lichaam moet nog veel onderzoek worden gedaan.

Hoe herken je microplastics?

Gelukkig halen steeds meer fabrikanten de plastics uit hun verzorgingsproducten, maar een verbod is er nog niet en er zijn nog altijd veel producten met plastickorrels en andere bedenkelijke stoffen te koop. Staat op de ingrediëntenlijst iets dat begint met poly (polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat, polymethylmethacrylaat) of nylon, dan zit er zeker plastic in. Veel cosmetica, verzorgingsproducten, maar ook schoonmaakmiddelen en wasmiddelen bevatten naast microplastic ook ander schadelijke stoffen voor het milieu en de gezondheid. Er zijn alternatieven beschikbaar in de vorm van eco-producten. Voor cosmetica en verzorging heeft bijvoorbeeld webwinkel bewustpuur.nl een breed assortiment. Handig is ook de app ‘Beat the microbead’. Hiermee kun je een product, voordat je het in de winkel koopt, scannen op de aanwezigheid van microplastics.

Volgende keer meer over microplastics in kleding…

Misschien ook interessant?

Advertenties