Maak je eigen buurt veiliger
03 februari 2024 | Auteur: Albert Dorrestein | Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn, Nieuws
In Nederland bestaan zo’n 1000 buurtpreventiegroepen waarvan 130 in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met een dergelijke buurtpreventiegroep, ook wel whatsapp-groep genoemd, kunnen buurtgenoten elkaar wijzen op verdachte situaties.
Mensen worden ook gestimuleerd om melding te doen van bijv. inbraken, vandalisme, overlast. Zij kunnen dat doen bij de politie via 112 (ernstige situaties) of 0900-8844 (geen spoed, wel als melding bij politie nodig is). De praktijk leert dat de meeste mensen dat ook prettig en rustgevend vinden.
Bestaat er in mijn buurt een buurtpreventiegroep?
Ben je niet op de hoogte van het bestaan van een buurtpreventiegroep in jouw straat of buurt, dan kun je kijken of er een bord zoals boven staat. Natuurlijk kun je ook bij je buurtgenoten informeren. Als dat niet lukt, kun je natuurlijk ook bij je buurtgenoten informeren of via www.wabp.nl opzoeken of jouw straat is aangesloten bij een whatsapp- of buurtpreventiegroep. Als dat niet lukt, kun je ook contact opnemen via buurtpreventie@alphenaandenrijn.nl. met de gemeente. Wil je zelf een groep opstarten, neem dan contact op met de gemeente.
Doel buurtpreventie
In een aantal buurten, dus niet overal, zie je een buurtpreventiebord hangen, zodat daar een whatsapp-groep actief is. Een buurtpreventiegroep richt zich in principe op de veiligheid in de buurt, maar soms wordt dat ook uitgebreid met andere onderwerpen. Dat is afhankelijk van de afspraken die daarover gemaakt worden. Mensen die meedoen aan zo’n groep, kunnen dat laten zien via een sticker op ramen en/of deuren. Dat is een teken dat er door buurtbewoners extra opgelet wordt.
Camera’s voor de eigen en andermans veiligheid
Natuurlijk kun je voor je eigen veiligheid een camera ophangen. Die helpen de politie bij het oplossen van inbraken, overvallen en andere misdrijven. Het is dan handig om het bezit van zo’n camera bij de politie te melden via www.politie.nl/cib. Bij een misdrijf kan de politie dan in een databank zien wie een camera heeft hangen en snel de beelden ophalen of de dader er misschien op staat. De politie kijkt dus niet live mee met uw camera, maar inventariseert alleen waar deze hangen. Zo beschermt uw camera niet alleen uw eigen bezit, maar helpt u tegelijkertijd uw buurt veiliger te maken.
Voorkom diefstal door een babbeltruc
Helaas lezen wij steeds meer over diefstal door een babbeltruc, vooral bij kwetsbare ouderen. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen en geld of andere waardevolle bezittingen te stelen. Soms gebeurt dat met bedreiging of geweld. Als u mensen aan uw deur niet vertrouwt, is het beter om ze niet binnen te laten en 112 te bellen. Telefoontjes van de bank met verhalen over geld dat van uw rekening is gehaald door vreemden, moet u nooit geloven. Uw bank belt u nooit op met dit soort verhalen. Pasjes en codes afgeven aan een vreemde doe je natuurlijk ook nooit.
Tot slot
Er gebeurt wel eens wat in onze gemeente en ook in de kernen van voormalige Rijnwoude. Toch valt het alles bij elkaar erg mee, want we wonen in de veiligste 100.000 plus gemeente in Nederland. Maar je zal maar toch slachtoffer worden van een inbraak, een bedreiging of een babbeltruc. Dat is niet iets wat je snel vergeet. Je kan er wat aan doen door goed voorbereid te zijn, lid van een buurtpreventiegroep te worden en vooral vreemde mensen niet snel te geloven. Bang zijn helpt niet, goed voorbereid zijn wel.
Dit artikel is gebaseerd op verkregen informatie tijdens een Netwerkbijeenkomst Buurtpreventie op 30 januari 2024 en is geverifieerd door de afdeling Buurtpreventie van de gemeente Alphen aan den Rijn.