Lintjesregen 2024: organisatie poldercross, behoud Dakota vliegtuigen en zwemvereniging AZV staan centraal

Vrijdag 26 april heeft burgemeester Liesbeth Spies 17 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. Daarvan zijn drie ‘decorandi’ woonachtig in een van de dorpen van voormalig Rijnwoude. We memoreren hier waarom zij in het zonnetje zijn gezet voor hun bijzondere bijdrage aan de samenleving.

Foto: gemeente Alphen aan den RIjn

Mevr. M.J. Dorsman-van Griethuizen

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Hazerswoude-Dorp

Mevrouw Dorsman-Van Griethuizen is al sinds 1980 vrijwillig actief in verschillende functies voor uiteenlopende organisaties:

  • 1980 tot 1998 voormalig Volleybalvereniging Orion (tegenwoordig volleybalvereniging Aspasia), trainer seniorenrecreanten-en jeugdteams en scheidsrechter
  • 1983 tot 2007 Jeugd Vakantie Week Hazerswoude Dorp, algemeen teamlid
  • 1992 tot heden Sanquin bloedvoorziening, bloeddonor
  • 1993 tot heden Zwembad de Hazelaar, toezichthouder en EHBO’er
  • 2009 tot 2019 Bezoekerscentrum de Veenweiden/IVN Medewerkster, lid tentoonstelling commissie • 2013 tot heden Stichting Jaarmarkt Hazerswoude (onderdeel Hazerswoudse Poldercross), organisator onderdeel ‘Hazerswoudse Poldercross’
  • 2020 tot heden VogelWerkGroep Koudekerk/Hazerswoude e.o., landschapsbeheerder
  • September 2021 tot heden Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Wijk en Wouden, algemeen bestuurslid

Poldercross

Haar verdiensten voor de oprichting en organisatie van de Hazerswoudse Poldercross, een mudrace, verdient extra belicht te worden. Mevrouw Dorsman is de drijvende kracht achter dit onderdeel van de jaarlijkse jaarmarkt in Hazerswoude. Wat startte als een evenement met zo’n 100 deelnemers is inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar ruim 400 deelnemers aan mee doen.

Uit de ondersteuningsbrieven blijkt dat mevrouw Dorsman-Van Griethuizen door alle organisaties erg gewaardeerd wordt als vrijwilliger en als mens. Ze wordt een vrolijke vrijwilliger genoemd die altijd vol energie en enthousiasme haar functies uitvoert, waarbij ze zorgt voor een goede sfeer. Daarnaast is zij een zeer betrouwbaar vrijwilliger, men kan altijd op haar rekenen.

Dhr. W.J.M. Heemskerk

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Koudekerk aan den Rijn

De stichting DDA Classic Airlines heeft tot doel het in luchtwaardige staat houden van het iconische vliegtuig DC-3 Dakota. Dit vliegtuig heeft in 1945 meegevlogen tijdens de bevrijding van Europa. Daarna was het jarenlang regeringsvliegtuig. In 1998 is het vliegtuig geheel gerestaureerd en opgenomen in het Nationaal Register van mobiel Erfgoed. Een groep van 120 gecertificeerde vrijwilligers zet zich in om het historische vliegtuig te blijven onderhouden, vluchten voor publiek uit te voeren en zo het erfgoed te bewaren. De heer Heemskerk is vanaf 1996 actief binnen deze organisatie zijn hoofdtaak was toen monteur technische vliegtuigonderhoud. In 2000 kwam daar de begeleiding van het slepen en parkeren van een vliegtuig bij en sinds 2010 wordt decorandus ook ingezet bij het tanken van de vliegtuigen.

Als er buitenlandse projecten zijn is de heer Heemskerk technisch coördinator voor de vele veiligheidsmaatregelen. Hij wordt binnen de groep van 40 technici gezien als de man die allerlei logistieke zaken oplost. Jaarlijks maken ongeveer 2000 passagiers een rondvlucht met de Dakota.

Ook was de heer Heemskerk meer dan 25 actief vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Hij heeft daar zijn kunde en betrokkenheid in diverse functie laten zien, van bestuurder binnen het district tot Hoofd Baancommissaris tijdens een wegrace. Hij is in 2003 benoemd tot Official van Verdienste.

Dhr. M.C.P. Kimpel

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Koudekerk aan den Rijn

De heer Kimpel zet zich sinds 1992 in voor De Alphense Zwemvereniging (AZV). Al meer dan 30 jaar maakt hij deel uit van het bestuur. In 1992 was hij bestuurslid en lid van de waterpolocommissie. In 2007 werd hij voorzitter van het bestuur en van 2011 tot 2022 was hij secretaris. De vereniging heeft altijd rond de 100 leden.

Naast bestuurslid is de heer Kimpel ook al jarenlang trainer en coach van diverse teams. Van 2000 tot 2021 was hij trainer van drie herenteams en van 2021 tot op heden trainer van drie damesteams en daarnaast was hij ook altijd coach van een waterpoloteam. Hij staat bekend als een zeer fanatieke coach die met passie zijn team coacht en daarbij zeer aanwezig is langs de lijn.

In het verleden waren er moeilijke tijden voor de zwemvereniging. Mede door de inzet van de heer Kimpel is de vereniging op cruciale momenten kunnen blijven bestaan. Er waren veel tegenslagen bij het huren van badwater in zwembaden. De vereniging heeft zijn activiteiten nogal eens moeten verplaatsen door sluiting van zwembaden en een zwembad dat afbrandde. Het was dan weer zoeken naar beschikbaar badwater in de regio. Omdat de heer Kimpel nooit de handdoek in de ring gooide en steeds weer ruimte vond om de zwemlessen en trainingen door te laten gaan bestaat de club tot op heden. Inmiddels is er een mooie samenwerking met een andere zwemvereniging en is de vereniging al 12 ½ jaar “in rustig zwemwater”.

Misschien ook interessant?

Advertenties