Leer beter naar je eigen omgeving kijken en geniet

IVN voorjaarswandeling Oostvaartpark

Eerste paasdag organiseerde IVN een wandeling langs de Oostvaart aan beide kanten van het spoor in Hazerswoude-Rijndijk. Er bleek zo in het vroege voorjaar verassend veel te zien aan planten en dieren in dit op het eerste oog niet al te bijzondere landschap vlakbij het dorp!

Als inwoner van Hazerswoude-Rijndijk die dagelijks de honden uitlaat in het bosje bij de Oostvaart, over het pad langs het spoor, of richting de polder langs de Oostvaart had ik geen hoge verwachtingen van deze wandeltocht. “Want wat kun je nu nog aan nieuwe dingen leren over zo’n bekende route?,” was mijn gedachte. Maar tegelijkertijd maakte het me nieuwsgierig en voelde ik me uitgedaagd om mee te gaan. En ik kan alvast verklappen dat de gidsen mij ruim 2 uur lang aangenaam hebben weten te verrassen! Deze wandeling is een echte aanrader, juist voor inwoners van Hazerswoude-Rijndijk zelf.

Nestelende torenvalken

Gidsen Linda Wanders uit Hazerswoude-Rijndijk en Ans van der Broek uit Hazerswoude-Dorp wachten ons als deelnemers op bij de Rijnenburger molen en daar startte de tocht in oostelijke richting langs het spoor. Omhoog kijken doe ik normaal blijkbaar niet, want de nestkast op de molen was me nooit opgevallen (ook eentje verderop op een boom). Een paartje torenvalken bleek er druk in de weer om erin een nest te maken. Op de wiek even later een aalscholver en verderop een op de grond die zijn vleugels te drogen hield in de wind.

Foto’s: Pieter van Tol

De natuur is dit jaar vroeg want overal staat al speenkruid, raapzaad, paarse en witte dovenetel, groot en klein hoefblad, smeerwortel en soms ook al fluitenkruid in bloei. Het klein hoefblad was zelfs al aan het pluizen. Ook de ereprijs, een lieflijk klein blauw met wit bloempje is tussen het gras te vinden. Tussendoor vertelt gids Ans geanimeerd over de historie van de molen, de functie ervan voor de omgeving en het ontstaan van het poldergebied van Hazerswoude. Dat een rode wipmolen in een gebied staat waar vooral ‘papen’ woonden, dat een groene is gerelateerd aan protestanten en een zwarte, je raad het al, aan het woongebied van gereformeerden.

Oeverzwaluwen

We lopen verder langs het spoor, passeren het bosje en gaan met een bocht richting de N11 om daar weer de Oostvaart tegen te komen. Daar is in de bocht een zwaluwwand te vinden. Net helemaal schoongemaakt en ontdaan van begroeiing en gevuld met zand, zodat oeverzwaluwen die onderweg zijn vanuit Afrika naar ons land, hier binnenkort weer hun eieren kunnen leggen.  De kruiden en bloemen in de berm langs de Oostvaart knallen uit de grond en vormen nu al een walhalla voor insecten en vlinders. De eerste koolwitjes zijn al weer gesignaleerd. We zien onderweg wilde eenden, krakeenden en soepeenden op zoek naar een geschikte partner.

Korstmossen en tjiftjaffen

Op de terugweg doen we het bosje langs de Oostvaart aan, het domein van gids Linda. We zoeken naar groot dooiermos en bekijken met de loep wat voor kunstwerken dit zijn. Maar er blijken nog veel meer bijzondere (korst)mossen te zijn op takken en boomstronken, naast paddenstoelen en het insect ‘haantje’. Ook bloeien er al witte bosanemoontjes. Ondertussen laten de bonte specht en de groene specht, maar ook de tjiftjaf van zich horen. De tjiftjaf is een van de eerste zangvogels die al in maart terugkomen uit hun winterverblijf en hun kenmerkende zang ten gehore brengen: ’tjiftjaf-tjiftjaf-tjiftjaf’.   Omdat de winters niet meer zo streng zijn, heeft ook de Cetti’s Zanger het tegenwoordig in ons land naar zijn zin, zelfs in Hazerswoude-Rijndijk. Ook de fazant laat in het bosje met een krassend geluid zijn aanwezigheid horen. 

Nieuwsgierig geworden?

Wil jij ook eens de natuur in je eigen omgeving met andere ogen bekijken en tot verrassende ontdekkingen komen?  Ook in de zomer en de herfst wordt een wandeling georganiseerd door het gebied nabij de Oostvaart. Noteer 21 juli en 17 november alvast in je agenda. Meer informatie over natuurwandelingen in de omgeving is te verkrijgen bij IVN Alphen aan den Rijn, https://www.ivn.nl/afdeling/alphen-aan-den-rijn/.

Misschien ook interessant?

Advertenties