Komt er toch schot in de woningbouw in de Dorpskern Koudekerk?

Afgelopen week zijn Zuid-Hollands PvdA-gedeputeerde Anne Koning en Esther Doon op bezoek geweest bij Raadslid Nico de Jong aangaande woningbouw in Koudekerk

Al meer dan 18 jaar zit de woningbouw op slot in Koudekerk en gebeurd er niets qua woningbouw, waarbij Nico de Jong de nood zag om de stoute schoenen aan te trekken en in contact te komen met de gedeputeerde. “Er zijn plannen maar in werkelijk gebeurd er niets en hoelang moet men nog wachten in Koudekerk voor er überhaupt iets gebeurd?”

Nieuwe woningen voor een brede doelgroep, op de plek waar nu nog tennisvereniging Artesia en voetbalclub V.V. Koudekerk zitten, is het snelst realiseerbaar als alle partijen ook daadwerkelijk over hun eigen schaduw heen kijken om in het belang van de inwoners woningbouw te realiseren.
Met andere dorpen in de omgeving gaat het al heel erg slecht. Zie bijvoorbeeld Zwammerdam waar geen volwaardige supermarkt meer is en voorzieningen verdwijnen. Koudekerk heeft al problemen aangaande het vinden van vrijwilligers. “Als dit zo doorzet raken we ook hier voorzieningen en verenigingen kwijt dus de nood is hoog.”

Soms moet je domweg een verhelderend gesprek voeren, bleek deze week na een bezoek van Zuid-Hollands PvdA-gedeputeerde Anne Koning aan Koudekerk. Daar werd ze bijgepraat over de woningnood in het dorp door het Alphense raadslid Nico de Jong, zelf een Koudekerker.

Vlnr:
Anne Koning – Gedeputeerde Wonen Prov. Staten Zuid Holland
Nico de Jong – Gemeenteraadslid Gem. Alphen.
Esther Doon – Beleidsmedeweker Wonen Prov. Zuid Holland.

Dit is de politiek, dus een duidelijk ja of nee heeft ze niet gegeven”, legt Nico de Jong uit. “Maar mevrouw Koning is niet tegen onze plannen voor nieuwbouw en dat is vooruitgang.” Hij benadrukt de goede haalbaarheid van de ideeën. “De sportvelden verhuizen een weilandje of twee naar achter, in plaats daarvan komen woningen.”

Er wordt gekeken door de provincie naar haalbaarheid van plannen

Overigens is er contact met het Dorpsoverleg van Koudekerk die eerdaags statenleden op bezoek krijgen om mogelijke plannen te bespreken zodat er van alle kanten de urgentie wordt aangegeven.

Huizen voor ouderen en jongeren

Die plannen komen onder andere uit de koker van Koudekerker Ludo Goudkuil, gespecialiseerd in advisering bij bouwprojecten. “Wij gaan bij de plannen uit van lokale wensen. Zo moeten er bijvoorbeeld ook woningen voor ouderen komen. Bij een commerciële projectontwikkelaar wordt eerder gekeken naar winst maken, wij hebben vooral als doel de leefbaarheid van het dorp op peil te houden, en het verenigingsleven.”

Onderdeel van de plannen zijn duurzame grote buurtbatterijen, ‘lokale energiestations’, waardoor aansluitingen op het energienetwerk niet meer nodig zijn. Gezien de wachttijden voor nieuwe aansluitingen geen overbodige luxe, stelt Goudkuil.

Nico de Jong wil het ijzer smeden nu het heet is. “Er zijn vanuit de provincie weinig hobbels, zoals eerder gedacht. We moeten nu doorpakken, maar ook de grondeigenaren moeten willen meewerken in het belang van ons mooie dorp wat we ook willen behouden.”

Misschien ook interessant?

Advertenties