Katholieke basisschool De Tweeklank viert creativiteit en techniek tijdens Specials-project

In de aanloop naar de langverwachte voorjaarsvakantie opende Katholieke Basisschool De Tweeklank haar deuren voor een spetterend evenement – het jaarlijkse Specials-project. Een week doordrenkt met enthousiasme en creativiteit, waar leraren en leerlingen samenkwamen om een wereld van mogelijkheden te verkennen.

Wanneer passie aan het werk gaat, volgt leren vanzelf

Het Specials-project, dat door het grote succes vorig jaar een vervolg heeft gekregen, bood een breed scala aan workshops waaruit de leerlingen konden kiezen. Van mozaïekkunst tot het bouwen van droomhuizen, van het ontwerpen van spellen tot het runnen van een heuse schoonheidssalon, de opties waren werkelijk eindeloos. Leerlingen konden zich ook verdiepen in wereldse dansen, lokale ontdekkingen doen, zelf boerenkaas en boter maken op een nabijgelegen boerderij, hun artistieke talenten verkennen tijdens schildersessies, en zelfs stop-motion animaties maken met klei.

“Voor ons staat centraal dat zowel de leerkrachten als de leerlingen in hun eigen kracht staan,” benadrukte Anne Goedhart, theaterdocent en een van de drijvende krachten achter het project. “Iedereen kiest iets waar ze echt enthousiast over zijn. En wanneer passie aan het werk gaat, volgt leren vanzelf. Het is fantastisch om te zien hoe sommige leerlingen zichzelf op een totaal nieuwe manier ontdekken.”

Jarenlange expertise naar school

Een onderdeel van het Specials-project was de workshop over hout en techniek, geleid door Opa Cees en Evert van de Jeugdtechniekclub van speeltuin De Rode Wip. Deze gepassioneerde vrijwilligers, die zich volledig hebben toegewijd aan het inspireren van kinderen voor technisch werk, brachten hun jarenlange expertise naar de school.

Tijdens de workshop van de Jeugdtechniekclub konden leerlingen, met de hulp van vrijwilligers, opa’s en enthousiaste vaders, hun eigen balspelletjes, knikkerbanen en boter-kaas-en-eieren spellen maken. Speciaal voor de kleuterschuur werkten enkele leerlingen samen om een handige opbergkist te fabriceren voor allerlei spulletjes. Trots toonden de kinderen aan het einde van de workshop hun creaties aan hun ouders, die vol bewondering toekeken. De gemaakte projecten, een idee van Evert, worden overgedragen aan de groepen 1 t/m 3 als behendigheidsspelletjes.

Het Specials-project was niet alleen een week vol plezier en creativiteit, maar ook een viering van gemeenschap en de kracht van leren door te doen. Met elke hamerslag en elke penseelstreek ontdekten de leerlingen nieuwe vaardigheden en passies, en toonden ze de wereld dat de toekomst van innovatie en creativiteit in goede handen ligt.

Over de Jeugdtechniek Club

De jeugdtechniekclub leert kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool omgaan met allerlei soorten gereedschappen en hoe deze veilig en effectief te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld boren en zagen. Verder leer je projecten te ontwerpen (op papier of op de computer) en uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een vogelhuisje of vliegtuigje dat echt kan vliegen. Handige vrijwilligers zijn nodig om deze club goed te laten draaien. Aanmelden als vrijwilliger kan via JTC@derodewip.nl. Meer info over de JTC vind je op de website van Jeugdwerk Hazerswoude: www.jeugdwerk-hazerswoude.nl/jtc

Misschien ook interessant?

Advertenties