Joods-Christelijk

Sommige ‘Spreuken’ blijven in je hoofd hangen; neem deze:

Drie, ja zelfs vier dingen zijn er die niemand kan verdragen,
omdat het de omgekeerde wereld is: een slaaf die koning wordt,
een zot die zich vol kan eten, een onuitstaanbare vrouw die een man vindt
en een slavin die haar meesteres verdringt. (Spr. 30:21-23)

Ik geef toe dat het een tekst is die stamt uit een patriarchale samenleving, maar er zit een kern van waarheid in. Ik moet er echter direct aan toevoegen dat er meer ‘dingen’ zijn die ik niet kan verdragen. Ik ga uiteraard niet in op allerlei persoonlijke zaken (bijv. ouders die hun kind niet laten vaccineren tegen dodelijke ziektes), nee, laat ik het over een algemener item hebben.

We weten intussen wat Cpac betekent: Conservative Political Action Conference. Het gaat in dezen over nationalistische jongens die met verve belijden de Joods-Christelijke waarden te (willen) verdedigen…. Uiteraard van Amerikaanse huize, maar nu ook populair in andere landen.

Wilders was gastspreker op zo’n bijeenkomst in uitgerekend Hongarije en – dat is duidelijk – de zaak was georganiseerd door Orban; wie kent die weinig frisse jongen niet.

Maar goed, het gaat om ‘dat niet kunnen verdragen’. Iedereen weet dat je in bepaalde kringen van je hart geen moordkuil hoeft te maken, maar dat je in weer andere kringen je woorden op een goudschaaltje moet wegen. Hoeft geen hypocrisie te zijn… het kan ook een kwestie van empathie zijn.

Wilders was dus in Boedapest bij het Cpac… Als je weet wie daar nog meer ‘te gast’ waren, gaan je wenkbrauwen spontaan over je voorhoofd struinen en ze gaan nog meer fronsen als je nergens leest dat Omtzigt, Van der Plas en Yesilgöz daar de nodige moeite mee hadden/hebben. Het is toch eigenlijk tenhemelschreiend dat de leider van de grootste partij van Nederland zich zeer senang voelt in een dergelijk gezelschap.

In een column zijn zowel feiten als meningen vertegenwoordigd, maar een columnist die duidelijk voor één politieke partij kiest, verliest zijn geloofwaardigheid, zijn onafhankelijkheid… Hij wordt ‘een spreekbuis van’… weg goede naam! Er zijn genoeg redactionele commentaren verschenen waarin Wilders en zijn kornuiten tegen het licht worden gehouden; terecht. Het zou de dames en heren die momenteel bezig zijn met de formatie, sieren als ze hun egootjes voor even in de ijskast zouden zetten en tegen Frans zouden zeggen: okér Frans, dit gaat ons toch te ver… neem hert stokje maar over.

Nee dus, nu loop ik in mijn eigen val! Ze moeten gewoon de lier aan de wilgen hangen en dan maar afwachten wat ‘het volk’ wil. Als het volk een enghartig nationalisme overgoten met een bedenkelijk Joods-Christelijk vernisje … het zij zo. Voor mij is Joods-Christelijk niet per se achterhaald en passé, maar als het de dekmantel wordt van een onwelriekende en onbetrouwbare brigade… pfff.

Ik verafschuw machtswellustelingen, maar iemand die op kundige wijze de bezem kan hanteren en op eloquente wijze ons duidelijk maakt: nu genoeg ge-o-h’d en handen uit de mouwen… ja, zulke jongens mag ik wel.

Wist

Advertenties