Jeugdtechniekclub Rijndijk bereidt zich voor op inspirerende lessen in samenwerking met scholen

De Jeugdtechniekclub Rijndijk (JTC) is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor hun activiteiten. De club heeft veel steun gekregen van betrokken inwoners, die materialen hebben geleverd. Er wordt momenteel ruimte opgebouwd bij het dorpshuis De Som, waar de club zijn activiteiten zal organiseren. De scholen Tweeklank en Steijaert hebben de JTC met open armen ontvangen. Ze willen graag de kinderen die behoefte hebben aan kennismaking met techniek de kans geven om deel te nemen.

Na de zomervakantie zal de JTC technieklessen gaan verzorgen op de scholen. Cees en Evert, vertegenwoordigers van de club, hebben kennismakingsgesprekken gehad op de scholen met groep 7 en groep 8. Tijdens deze gesprekken werd Cees herkend als “opa Cees” van de huttenbouw, waar hij het hoofd was van de “afdeling” Bouw- en Woningtoezicht. Tijdens de huttenbouw merkte Cees op dat niet alleen de kinderen, maar ook de ouders soms weinig kennis hadden van bouwen en techniek.

Na de gesprekken op de scholen hebben Cees en Evert boekjes uitgedeeld over verschillende gereedschappen. Ongeveer de helft van de leerlingen gaf aan interesse te hebben om lid te worden van de JTC. Na de zomervakantie zal de club activiteiten organiseren in dorpshuis De Som op woensdag en zaterdag, en op vrijdag zullen er activiteiten op de scholen plaatsvinden. Hoe aan de samenwerking met de scholen exact invulling wordt gegeven, wordt na de zomervakantie besproken met de directeuren.

Techniek is een verzamelnaam voor alles wat nodig is om iets te maken, en de JTC wil de kinderen op een speelse en educatieve manier kennis laten maken met verschillende aspecten van techniek. Het lokale bedrijf Schouls uit Koudekerk aan den Rijn heeft zelf contact opgenomen met de JTC om te sponsoren en kennis en materialen te leveren. Dit is een waardevolle bijdrage aan de activiteiten van de club.

Deelname aan de JTC is gratis, en er zullen ook gastlessen worden gegeven door lokale bedrijven. Daarnaast zullen de kinderen de mogelijkheid hebben om bedrijven zoals elektriciens, loodgieters en verwarmingsmonteurs te bezoeken. Op deze manier kunnen ze een breder begrip krijgen van techniek en de verschillende carrièremogelijkheden binnen dit vakgebied verkennen.

Er is dringend behoefte aan vrijwilligers om de JTC te ondersteunen. Ouders en grootouders worden bijvoorbeeld aangemoedigd om vrijwilligerswerk te doen. Als er onvoldoende vrijwilligers beschikbaar zijn, zullen de kinderen moeten solliciteren voor een plekje bij de club. Er moeten immers voldoende vrijwilligers zijn om alles in goede banen te leiden. De opdrachten die de kinderen kunnen uitvoeren, variëren van makkelijk tot uitdagend.

Geïnteresseerden die graag de handen uit de mouwen willen steken en de JTC een paar uurtjes per maand willen ondersteunen bij het uitvoeren van de activiteiten, kunnen contact opnemen met Richard Brommers, bereikbaar via JTC@derodewip.nl of 06-83428041.

Foto: “Opa Cees” en Evert tijdens het kennismakingsgesprek met kinderen van groep 7 en 8 van de Steijaertschool.

Misschien ook interessant?

Advertenties