Jan Kamphuis

Allereerst: buurman Cor, dank voor het doorgeven van het estafettestokje.

Ik ben Jan Kamphuis en woon nu al weer 23 jaar heel tevreden in Koudekerk samen met Anneke. Het begon allemaal in 1956 in Eefde bij Gorssel en daarna hebben wij gewoond in Vledder, Laren (gld) en Frederiksoord.

In Delft heb ik Bouwkunde gestudeerd en daar heb mij gespecialiseerd in monumenten en bouwhistorisch onderzoek. Zo’n 15 jaar heb ik een eigen adviesbureau gehad en voorafgaand aan een restauratie heel veel monumenten onderzocht. Met name kastelen, om de bekendste te noemen: het Muiderslot en Loevestein. In 2001 ben ik adviseur voor monumenten geworden bij wat nu het Rijksvastgoedbedrijf is. In die positie ben je heel bevoorrecht, want je komt op allerlei bijzondere locaties; bijvoorbeeld in atoombunkers uit de Koude Oorlog. En ik denk dat ik één van de weinige Nederlanders ben die kan zeggen dat ik zowel in gevangenissen als koninklijke paleizen ben geweest…

Maar dat is sinds m’n pensionering in oktober 2023 voorbij. Nu ben ik als pensionado actief met m’n hobby’s, bijvoorbeeld klassiek auto’s. Ik heb een Triumph Stag, een cabrio met 3 liter V8 motor uit 1976 en probeer met artikelen over de techniek de belangstelling voor dit “erfgoed” warm te houden. Samen me buurman Cor hebben we net een ingenieuze constructie gemaakt om de stalen winterkap van deze auto met een elektrische lier in de garage op te hangen.

Kastelen laten mij niet los: ik doe nog steeds onderzoek naar deze representatieve gebouwen en ben zelfs pas geleden voorzitter geworden van de Nederlandse Kastelen Studiegroep. Maar ook andere monumenten zijn de moeite waard: in het verleden heb ik mijn aandeel geleverd in het samenstellen van een lijst met potentiële gemeentelijke monumenten in de voormalige gemeente Rijnwoude. En sinds anderhalf jaar ben ik bestuurslid van de Stichting Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn.

Voor de ontspanning speel ik graag een spelletje bridge en ben lid van de Weco (wedstrijdcommissie) van de Bridge Club Rijnwoude. Omdat bridgen zo leuk is hebben wij hebben afgelopen half jaar een digitale cursus opgezet met Open Bridge Café’s in De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp.

Anneke en ik houden van kamperen. Tot vorig jaar gingen we elk jaar met een tent op pad, maar nu hebben we een heel comfortabele caravan. We hopen er nog jaren samen veel plezier mee te hebben.

Graag geef ik het estafettestokje door aan Henk Mulder uit Benthuizen. Ik heb hem via de bridgeclub leren kennen, niet alleen als een geduchte tegenstander, maar ook als iemand die zich tomeloos inzet als vrijwilliger voor de bridgeclub.

Advertenties