Jady, jongste koster van Nederland?

Jady Hoogendoorn is 13 jaar en is sinds enige tijd koster van De Korenaar in Hazerswoude-Dorp. De Korenaar is de kerk van de protestantse gemeente aan de Dorpsstraat en Jady draait in die kerk mee in het team van vrijwillige kosters.

Een koster is de gastheer/-vrouw van een kerk en regelt allerlei praktische zaken die nodig zijn om een kerkdienst goed te laten verlopen.

Jady Hoogendoorn komt al van kinds af aan met haar ouders in de Korenaar en als Jady gevraagd wordt waarom zij koster wilde worden antwoordt zij dat ze graag iets wil doen voor de kerk. Ze draait al een tijdje mee met de oppas voor jongste kinderen en ook is ze bij de leiding van de kindernevendienst, maar koster is toch weer iets heel anders. “Mijn vader is vrijwillig koster hier in de kerk en ik vond het steeds leuk om met hem mee te gaan” vertelt Jady. En al meelopend leerde zij zo de handelingen die gedaan moeten worden voor, in en na een kerkdienst. Maar sinds enige tijd doet ze nu die kostersdienst helemaal alleen.

“Ruim een uur voor de dienst moet je in de kerk aanwezig zijn” legt de jonge koster uit. “De kerkklokken worden een uur voor de dienst geluid en dan moet je die als koster op tijd aanzetten. Verder moet je een aantal standaard zaken doen.” Ze noemt die zaken niet eens op, zo standaard lijkt dat nu al voor Jady. De paaskaars aansteken, water neerzetten voor de predikant. Kijken of alles op zijn plaats ligt en staat; de deuren op tijd openen, enzovoort.

Ook tijdens een dienst moet een koster wel eens inspringen. “Maar gelukkig is mijn vader dan altijd in de buurt” geeft Jady toe. Want als er iemand onwel wordt, of er moet een ambulance gebeld worden (zaken die niet echt vaak voorkomen), dan kan altijd een van de andere vrijwillige kosters of mijn vader inspringen.

Jady zit op de HAVO in Alphen aan den Rijn en doet haar kosterswerk in het weekend. Als we haar vragen wat haar vriendinnen van dit werk vinden zegt zij dat het velen niet zoveel zegt. “Een heel aantal kinderen is niet gelovig en komt niet in de kerk, maar ik vind het leuk om dit te doen en zie ook als een mogelijke stage.”

De gemeenteleden van De Korenaar vinden het mooi dat zo’n jong iemand zich inzet voor de kerk en dat zij daarmee wel eens de jongste koster van Nederland kan zijn, daar is niemand echt mee bezig.

Misschien ook interessant?

Advertenties