IVN zomerwandeling Oostvaartpark
26 juli 2024 | Auteur: Diana Baak | Hazerswoude-Rijndijk, Nieuws
Geniet van je eigen omgeving en leer er beter naar kijken…
Afgelopen weekend organiseerde IVN een wandeling in het gebied rond de Oostvaart in Hazerswoude-Rijndijk. Er bleek na de eerdere wandeling in het voorjaar aardig wat veranderd te zijn. Een keur aan bloeiende wilde planten, bijensoorten en vlinders kwamen we op de 2,5 uur durende wandeling tegen.
Aan de wandeling deden voornamelijk inwoners van Hazerswoude-Rijndijk zelf mee, die natuurlijk vaker in die omgeving rondwandelen. Maar iedereen was het er over eens, de gidsen wijzen je weer op bijzonderheden waar je zelf overheen kijkt. Erg leuk dus om juist cultuur, flora en fauna in je eigen woonomgeving nader te leren kennen via de informatie van de twee IVN-gidsen.
Giftig Jakobskruiskruid
Gidsen Linda Wanders uit Hazerswoude-Rijndijk en Ans van der Broek uit Hazerswoude-Dorp wachten ons als deelnemers op bij de Rijnenburgermolen en daar startte de tocht in oostelijke richting langs het spoor. In het gras en de bosjes, maar ook in de sloot en vijver was van alles te zien, zoals krakeenden, futen met kuikens, waterlelies, gele plompen en de moerasandoorn. Tussen het gras zien we Gewone Berenklauw, diverse distelsoorten en Jacobskruiskruid, een paardenbloemachtige waar boeren niet dol op zijn. “De meeste dieren mijden de plant, maar als het plantje terecht komt in hooi of kuilvoer wordt het gewoon gegeten. Omdat de plant zijn giftige werking niet verliest na droging verspreidt het gif zich zelfs door het hele hooi. Zo kunnen paarden, koeien en ander vee door het eten ervan ernstig ziek worden of zelfs sterven,” vertelt gids Ans.
Oeverzwaluwen
We lopen verder langs het spoor, passeren het bosje en gaan met een bocht richting de N11 om daar weer de Oostvaart tegen te komen. Daar is in de bocht een zwaluwwand te vinden. In deze tijd van het jaar moet je wel door het hoge gras de dijk op lopen om deze te zien. Zwaluwen die in de aarde achter de betonwal hun nesten hebben gemaakt, vliegen af en aan. Omdat er onvoldoende natuurlijke steile oevers zijn, worden deze vogels zo geholpen om in ons land te nestelen. In de herfst vertrekken ze weer richting Afrika om in het voorjaar weer terug te komen. In de berm zien we diverse klaversoorten. Verder mooie kevers en vlinders, waaronder de Dagpauwoog, het Landkaartje en het bonte Zandoogje.
Zwartkopjes en Wederik
Op de terugweg doen we het bosje langs de Oostvaart aan, het domein van gids Linda, die op dit gebied is afgestudeerd als IVN-gids. We lopen dit keer helemaal door tot aan de Rijndijk. “Ik sprak afgelopen week iemand van Staatsbosbeheer, die wist te melden dat de populieren in dit deel van het bosje in augustus worden gekapt,” vertelt Linda. “Nieuwe aanplant van bomen volgt pas in 2025.” In het gebied wordt het Zwartkopje vaak gespot. Nu het er nog begroeid is zien we veel bramenstruiken waarvan je dit jaar al vroeg de rijpe vruchten kunt plukken. Langs de slootkant staat veel riet en rietgras. Weet u het verschil? Gids Linda vertelt dat je riet kunt herkennen aan de ‘satansbeet’ in het blad. Rietgras heeft dit niet. Tussen de berenklauw en het harig wilgenroosje door zien we ook de Grote Wederik mooi bloeien. Linda: “De bloemen van de wederik worden bezocht door de Slobkousbij, die de olie (enige bloem in Nederland die olie heeft in plaats van nectar) in een zakje aan zijn poten meeneemt. De bij is nog geen cm groot.” We hebben er diverse zien vliegen, maar konden deze helaas niet vangen om het beestje van dichtbij te laten bekijken. Er stonden teveel brandnetels voor helaas.
Nieuwsgierig geworden?
Wil jij ook eens de natuur in je eigen omgeving met andere ogen bekijken en tot verrassende ontdekkingen komen? Ook in de herfst wordt weer een wandeling georganiseerd door het gebied nabij de Westvaart en de Oostvaart. Noteer 17 november alvast in je agenda voor de volgende wandeling bij de Oostvaart. Meer informatie over natuurwandelingen in de omgeving is te verkrijgen bij IVN Alphen aan den Rijn, https://www.ivn.nl/afdeling/alphen-aan-den-rijn/.