In hospice De Mare krijgen gasten comfortabele zorg in de laatste fase van hun leven

Vrijdag 26 april is het nieuwe hospice De Mare aan de Hoogmadenseweg in Leiderdorp officieel geopend door burgemeester Tjarda Struik bij het kunstwerk in de tuin van het gebouw. Op de Open Dag (een dag eerder) zijn van 9 tot 9 zo’n duizend geïnteresseerde bezoekers rondgeleid.

Het hospice biedt vanaf deze week een warm en gastvrij onderkomen voor zes gasten en hun naasten. Liefdevolle aandacht, menselijke waardigheid, kwaliteit van leven en respect zijn de uitgangspunten voor de zorg in het hospice. Alle gasten hebben een ruime kamer met badkamer op de begane grond met uitzicht op een stukje privétuin. Ook is beneden een huiskamer en keuken.

Voorzitter van het bestuur en de burgemeester (rechts) bij het kunstwerk van Nicolien Heemskerk

Een waardevolle omgeving

“Elke kamer heeft een deur naar buiten waar een bed doorheen kan, zodat men in de zomer in alle rust en geborgenheid ook buiten kan verblijven als men dat wil,” vertelt voorzitter van het hospicebestuur, Roeland van Velzen. “En stel dat we nog een keer zoiets als corona meemaken, dan is er via de tuin ook aparte toegang tot elke kamer.”

De bovenverdieping is ingericht voor de overige ruimtes. Daar zijn de teamkamer en overlegruimtes voor verpleging en vrijwilligers. Voor de familie is er een logeerkamer en een aparte ruimte om zich te kunnen terugtrekken. Ook de technische ruimtes om het gebouw via een warmtepomp en zonnepanelen van duurzame energie te voorzien, bevinden zich boven. “We zijn een BENG, Bijna Energie Neutraal Gebouw”, vertelt Van Velzen met trots.

Tien jaar voorbereiding is beloond

Samen met Jules de Vries, secretaris van het bestuur, is gepensioneerd huisarts Van Velzen de drijvende kracht achter de nieuwbouw. “Het huidige pand in Oegstgeest bood nauwelijks faciliteiten voor de verpleging en vrijwilligers. Daarom hebben wij 10 jaar geleden besloten te proberen  nieuwbouw te realiseren. We kwamen uiteindelijk uit op Leiderdorp als locatie omdat dit regionaal gunstig ligt tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Van de gemeente hebben we de grond voor een maatschappelijk prijs kunnen kopen. Mede dankzij het team bouwers ‘met een sociaal hart’ zijn de kosten van de bouw, ondanks de gestegen kosten, binnen budget gebleven. Het was een lange weg te gaan, maar nu staat er een resultaat, waar we met elkaar trots op zijn.”

Vrijwilligster Jorien de Reve, bestuurslid Conny Bruggeman en coördinator Louise Dobbe bij ‘de levensboom’ in de hal van het hospice.

Een warm en comfortabel huis voor iedereen

Niet alleen is een goed gebouw belangrijk, maar ook een toegewijd team van professionals en vrijwilligers. Dat team staat onder leiding van manager Nelly van der Does en coördinator vrijwilligers Louise Drabbe. “Wij vinden het belangrijk dat onze gasten en hun familie het hier ‘gewoon’ hebben, zoals thuis. Als personeel en vrijwilligers zorgen we daar met elkaar voor. Wij hebben het hierdoor ook gezellig met de gasten, hun familie en met elkaar. Het is hier dus niet zwaar en somber, wat mensen vaak denken. Gasten en hun dierbaren willen juist op het laatst het leven nog vieren met vrolijkheid en warmte.” 

Het hospice vindt het ook van belang dat iedereen er een plek kan krijgen, ongeacht leeftijd, maatschappelijke achtergrond of levensbeschouwing. “Voor degenen die geen eigen bijdrage kunnen betalen, willen wij donaties ophalen, zodat wij écht iedereen kunnen verwelkomen.”

Verpleging en vrijwilligers

Voor de verpleging van de 6 gasten zijn 18 verpleegkundigen gespecialiseerd in palliatieve zorg aan het hospice verbonden die er met elkaar voor zorgen dat er 7 x 24 uur per week minimaal één van hen aanwezig is. Zij worden ondersteund door een groep van 30 zorgvrijwilligers. Daarnaast zijn er zo’n 70 vrijwilligers werkzaam voor koken, klussen en tuinonderhoud. “We werken in diensten van 4 uur en een vrijwilliger kan naar wens een of meerdere diensten draaien, op vaste of wisselende dagen en tijden,” vertelt de coördinator. “Na een kennismakingsgesprek volgt scholing en een inwerkprogramma waarin een nieuwe vrijwilliger eerst een tijdje meedraait met een ervaren collega. We zien dat iedereen een eigen invulling geeft aan de taken en eigen accenten legt. Voor gewoon jezelf zijn is bij ons dus alle ruimte.” Met name voor de vrijdag, zaterdag en zondagen worden nog zorgvrijwilligers gezocht.

Informatie

Meer weten over hospice De Mare (www.hospicedemare.nl) en het vrijwilligerswerk, neem dan contact op met de leiding via info@hospicedemare.nl

Doneren kan via deze link.

Misschien ook interessant?

Advertenties