Huidig Alphen aan den Rijn bestaat 10 jaar

Het jubilerende KNA mocht de aanwezigen muzikaal opwarmen voor een stevige nieuwjaarspeech van de burgemeester. Zij nam 10 jaar fusiegemeente onder de loep, sprak inwoners aan op hun verantwoordelijkheid en keek vooruit naar de uitdagingen waarvoor de gemeente in 2024 staat.

De burgemeester startte met een dankwoord aan de ambtenaren, politie, brandweer en hulpverleners voor hun inzet bij de jaarwisseling. “Ook dit jaar is er een enkeling geweest, ik noem een incident in Benthuizen, die meent dat je vuurwerk naar politiemensen kunt gooien. Laat duidelijk zijn: ik sta pal naast en voor onze politiemensen en hulpverleners. Blijf van ze af!”

10 jaar fusiegemeente

Alphen aan den Rijn startte in 2014 als fusiegemeente met 100.000 inwoners en dat zijn er inmiddels al 115.000. Eenheid in verscheidenheid kenmerkt onze fusiegemeente. Denken in ‘hullie en zullie’ is er ook nog altijd, maar het beeld dat in Alphen alles kan en in de dorpen niets, klopt echt niet met de feiten volgens burgemeester Spies.  “Vanaf het begin heeft onze gemeente zich gekenmerkt door haar verscheidenheid. We zijn, naast groen en blauw, ook een gemeente van land en stad. Alphen aan den Rijn is géén homogene gemeente – en we hoeven ook niet te doen alsof.”

Gooi vertrouwen niet te grabbel

Spies vraagt alle inwoners nadrukkelijk om de democratische waarden en normen te respecteren. “Als gemeentebestuur gaan we graag het gesprek met iedereen aan. Dat die gesprekken soms scherp zijn, is niet erg: er spreekt een grote betrokkenheid uit bij de eigen woonomgeving. Het is echter niet eenvoudig om aan alle wensen tegemoet te komen.
Uiteindelijk is er dan een gemeenteraad die soms de minst slechte variant moet kiezen in de wetenschap dat besluiten nooit iedereen tevreden kunnen stellen. Dat besluiten pijn doen. Tegelijkertijd is dat wel de uitkomst van een langdurig besluitvormingsproces waarin iedereen zijn of haar standpunt heeft kunnen laten horen. Steeds vaker lijken mensen de stelling te betrekken dat het participatieproces niet heeft gedeugd als er een andere uitkomst is dan het eigen gelijk. We moeten ervoor waken dat we gaan geloven in de doctrine dat je pas naar me hebt geluisterd als je doet wat ik zeg. Of nog veel verdergaand: als je niet doet wat ik zeg dan zeg ik het vertrouwen in de overheid maar op. Dat is niet de kern van ons democratisch functioneren. Dat is nadat alle voors- en tegens zijn gehoord een afweging maken die naar het oordeel van de volksvertegenwoordigers in het algemeen belang van onze gemeente is.”

Trots op wat bereikt is

Na 10 jaar onderweg is Alphen aan den Rijn nog lang niet bij de eindbestemming aangekomen volgens Spies. “We maken na deze tien jaar hooguit een tussenstop. En dan mogen we ook best trots zijn op alles wat goed gaat. In die tien jaar is veel gebouwd en geïnvesteerd. Alle scholen voor voortgezet onderwijs betrekken in dit jaar nieuwe gebouwen. Het oude raadhuis in Boskoop is in ere hersteld, we hebben een nieuwe bibliotheek, een gerenoveerd theater, een rijk cultureel leven en fantastische sportvoorzieningen. Alphen is nog steeds een heel veilige gemeente. We hebben lef om nieuwe dingen uit te proberen en laten ons ook buiten de eigen gemeente steeds vaker als zelfbewuste grote gemeente zien.” 

Alle aanwezigen ontvingen een speldje als symbool voor de jarige gemeente.

Luister hier naar de volledige speech van burgemeester Liesbeth Spies.

Misschien ook interessant?

Advertenties