Hockey keepster Victoria van Delft: “Mijn droom is in oranje spelen”

Aan ambitie en talent ontbreekt het niet bij de 15-jarige VWO-scholiere Victoria van Delft uit Hazerswoude-Rijndijk. Zij heeft er alles voor over om de top te bereiken als keeper in het dameshockey. De route die zij heeft uitgestippeld is van de huidige regio 1e klasse, naar districtsniveau, dan jong oranje om uiteindelijk bij het Nederlands dameselftal in het doel te staan.

Van jongs af aan

Op dit moment speelt Victoria bij de Leidse hockeyvereniging Roomburg. “Hier ben ik begonnen toen ik nog geen 4 jaar oud was. Mijn moeder zocht een teamsport voor mij en ze koos hockey. Van het begin af aan vond ik het heel leuk. Als veldspeler kwam ik terecht ik de talentenpool. Op een keer werd mij gevraagd het eens als keeper te proberen. Van een fanatieke veldspeler verwacht je dan niet dat die keepen leuk gaat vinden, maar ik vond het direct al een uitdaging. Omdat ik lang aanvaller was geweest, wist ik juist goed wat moeilijke ballen zijn voor een keeper en daar ben ik speciaal op gaan trainen. Je hebt ook een bepalende rol in het team en dat vind ik juist mooi. En ik hou ook van de spanning om harde ballen te kunnen stoppen.”

Op zoek naar topclub

Het vaste elftal voor Victoria is nu B1, maar ze valt al regelmatig in bij de A1 en zelfs de Dames. De subtopclub Roomburg zal zij, wil je de ambities kunnen waarmaken, moeten verruilen voor een grotere topclub, waar de topsportmentaliteit van Victoria maximaal ondersteund kan worden. “Wij zijn op zoek naar een vereniging in Den Haag of Rotterdam,” vertelt haar moeder, Teresa Moriana. Zij steunt de ambities van haar dochter ten volle en rijdt haar ook overal naartoe voor clinics en trainingskampen in het land.

Trainen, trainen, trainen

Om zich verder te ontwikkelen wordt er intensief getraind door Victoria, gemiddeld zo’n 8 uur per week. Daarnaast speelt zij 1 à 2 wedstijden. “Naast de gewone keeperstraining krijg ik nu ook privétraining van de voormalige keeper van het Poolse nationale elftal, Arek Matuszak. Binnenkort doe ik ook mee aan het Oranje keeperskamp onder leiding van Pirmin Blaak, de huidige keeper van het Nederlands herenelftal en een van de beste keepers van de wereld. Hij gaat mij ook privétraining geven.” Om deze trainingen en goede materialen te bekostigen heeft Victoria verschillende sponsoren die ondersteunen bij de ontwikkeling van jong talent. “Een ervan is een sushiketen en ik ben toevallig dol op sushi. Daar kan ik nu gratis zoveel van eten als ik wil,” zegt ze lachend.

Victoria van Delft in actie als keeper

Topsportersmentaliteit

Het leven van een topsporter is pittig, want je dagen staan altijd in het teken van de sport. Dan gaat het naast fysieke training ook om voeding, om mentaal leren omgaan met teleurstelling, maar ook om het omgaan met blessureleed. Als topsporter is Victoria dan ook hard voor zich zelf. “Het blijft vaak nog lang bij me als ik een bal heb gemist waarvan ik denk ‘die had ik echt moeten hebben’. Om beter te leren omgaan met frustratie en druk krijg ik ook mentale training. Ook heb ik veel geleerd van een ernstige hersenschudding en nekblessure die ik tijdens een wedstrijd heb opgelopen omdat ik na een botsing met een speler met mijn hoofd achterover op de grond klapte. Drie maanden thuis zitten en niet kunnen sporten was heel zwaar, maar ook leerzaam voor mij. Ik heb me goed kunnen herstellen en sta er juist sterker door in het doel dan ooit.”

Populair op socials

Naast de topsportmentaliteit dragen haar goede inschattingsvermogen voor de beweging van de bal in combinatie met lenigheid bij aan haar talent om zich verder tot topkeeper te kunnen ontwikkelen. Wereldwijd zijn er meiden met ambities en dames die al op wereldtopniveau presteren. Via social media volgen hockeykeepers over de hele wereld elkaar nauwgezet. Ook Victoria heeft al een hoop volgers. Dus wil je weten hoe het haar in de toekomst vergaat: @keepervicc.

Jong Talent in actie

Heb jij ook een bijzonder talent, in sport, muziek of wat dan ook? En wil je je verhaal doen in de Groene Hart Koerier, stuur dan een email aan redactie@groenehartkoerier.nl.

Misschien ook interessant?

Advertenties