Het boomkwekerij museum bestaat 50 jaar

Het is feest in het museum, dit jaar 50 jaar jong! Na een bescheiden begin met twee vitrines bij de VVV, destijds gevestigd in de boomkwekerswoning, staat er nu aan het Reijerskoop in Boskoop een volwaardig, officieel geregistreerd museum dat er zijn mag.

Tentoonstelling

In de tijdelijke expositie ’50 jaar groeiend’ wordt u meegenomen naar het begin en laten we zien hoe het museum geworden is tot wat het nu is. Dat geldt voor het gebouw, dat ontstaan is door de kasachtige constructie waarmee twee afzonderlijke huizen zijn verbonden. En door de bouw van een ontvangstruimte met uitzicht op de goed onderhouden historische vollegrondskwekerij.

Maar dat geldt natuurlijk ook voor de exposities. De permanente expositie laat de geschiedenis zien van de boomkwekerij, in de tijdelijke exposities staan steeds groen en cultuur centraal. De vele posters en flyers die u kunt zien de nieuwe expositie, getuigen daarvan. De boomkwekerswoning is tot in detail ingericht zoals rond 1910 gebruikelijk was.

Donaties

Dankzij schenkingen van vooral Boskopers op de jaarlijkse innamedagen, maar ook tussentijds, is het aantal objecten en geschriften gegroeid naar ruim 5000. Met veel zorg worden ze onderhouden en geregistreerd.

In de expositie draaien enige korte films: o.a. over de teams van vrijwilligers, de bouw van een schouw en objecten. Buiten op de zuilen vindt u foto’s van nog meer objecten.

Al met al een expositie waarin met wij met bescheiden trots het resultaat laten zien van vijftig jaar inzet van vele vrijwilligers.

De tentoonstelling is te zien van 30 mei t/m 3 november.

Feestochtend voor kinderen

Op vrijdag 31 mei is er een feestelijke ochtend voor 165 kinderen uit groep 4 en 5 van Boskoopse scholen in de loods van firma Venema, Zuidwijk 3 in Boskoop.

De dag opent om 9.00 uur met een toespraak door burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn. Ook de kinderburgemeester Yfke Stolker zal hierbij waarschijnlijk aanwezig zijn. Na een leuk fotomoment worden de kinderen in twee groepen verdeeld.

Om 9.30 uur begint de ene groep met varen in vier rondvaartboten, bestuurd door historisch uitgedoste gidsen. De andere groep houdt zich in dezelfde tijd bezig met een aantal activiteiten in de loods: een bloempot versieren en hierin een stekje planten, een keycord personaliseren en werken in een feestboekje met leuke opdrachten over het museum en de boomkwekerij.

Na een uurtje is er wat te eten en drinken, waarna de twee groepen wisselen. Om 11.45 uur sluiten de gezellige feestochtend af.

Meer info: www.boomkwekerijmuseum.nl

Misschien ook interessant?

Advertenties