Groene Hart Koerier verdwijnt door tijdsgeest

Na zo’n zestig jaar Hazetkoerier, Rijnwoudekoerier en Groene Hart Koerier verdwijnt een plaatselijk (advertentie)blad dat een spiegel was van de plaatselijke gemeenschap in de voormalige gemeenten en kernen van Rijnwoude.

Een gebrek aan voldoende vrijwilligers voor het bestuur en de redactie en geen gebrek aan geld vormen de basis voor het besluit om met het uitbrengen van het blad te stoppen. De belangstelling van lezers was er zeker nog wel, hoewel het door de digitalisering wel wennen was voor een groep lezers. Lezers die vooral interesse hadden voor de plaatselijke nieuwtjes, zoals de overlijdensberichten. Misschien was het ook wel een blad voor een vooral oudere generatie. Met enige weemoed kun je terugkijken, maar tegelijk gaat de blik richting toekomst en de vraag hoe we met elkaar kunnen blijven communiceren over het plaatselijk leven en wat daarin allemaal gebeurt.

Veranderde tijdgeest?

Als je zo om je heen kijkt, heb je het idee dat er toch genoeg mensen met tijd voor vrijwilligerswerk zijn. Tot het begin van deze eeuw was dat misschien ook wel zo. In de afgelopen twintig jaar is er echter wel wat veranderd. Het drukke sociale leven van veel mensen is een concurrent geworden van veel verenigingen, sportclubs en georganiseerde activiteiten in ander verband. Mensen van middelbare leeftijd hebben het druk met hun gezin, werk, sporten en vakanties. Voor verplichtingen buiten die vaste agendapunten is er steeds minder tijd. Daarom is het ook steeds lastiger om mensen te vinden voor terugkomende vrijwilligerstaken (voorzitter, secretaris, penningmeester en andere taken) te krijgen. Voor kortdurende activiteiten of klussen is er gemakkelijker iemand te krijgen, maar ook dat is niet altijd zo. Vrijwilligers, ook die bij de Groene Hart Koerier, zijn heel vaak zestigers en zeventigers, die door ziekte en ouderdom ook steeds meer gaan afhaken. Het wordt dus steeds lastiger om activiteiten te organiseren en het verenigingsleven in stand te houden.

Een andere toekomst voor vrijwilligerswerk?

De teloorgang van de Groene Hart Koerier staat niet op zich, want wie rondkijkt in de voormalige kernen van Rijnwoude ziet hoe moeizaam het door gebrek aan vrijwilligers kan gaan. Niet overal trouwens, want er zijn ook positieve ontwikkelingen met een nieuwe aanpak die er voor zorgt dat ook jongeren en dertigers en veertigers zich inzetten voor het organiseren van activiteiten. Zij zijn ook meer gewend aan de eisen die de overheid aan organisaties stelt, hoewel de bureaucratie niet altijd erg stimulerend is. Het tijdperk van de babyboomers lijkt steeds meer op haar laatste benen te lopen en de vraag is wat daarvoor in de plaats komt.

Kortom: optimistisch of somber?

Verandering is voor de meeste mensen lastig, zeker als je niet weet wat dat voor jou persoonlijk betekent. Geen Groene Hart Koerier betekent dat je je informatie op een andere manier moet verspreiden of oppikken. Digitaal zijn er heel veel mogelijkheden, maar die zijn niet voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. De huidige tijd kenmerkt zich door een groeiende behoefte aan verbinding en samenwerking, want die hebben we nodig om de toekomst met voldoende vertrouwen tegemoet te zien. Daar moeten we wel iets voor doen en ook het nodige voor laten. Het is een valkuil om aan anderen voor te schrijven wat dat betekent, maar ook zonder Groene Hart Koerier gaat het leven in onze gemeenschappen gewoon door.

Albert Dorrestein

Misschien ook interessant?

Advertenties