Gemeente gaat in duidelijke taal communiceren 

Gemeente Alphen aan den Rijn communiceert veel met inwoners en bedrijven, bijvoorbeeld via brieven en email, of via de website. Een veelgehoorde klacht is dat dit soort berichten ambtelijk en in te moeilijke taal zijn geschreven, waardoor de boodschap niet overkomt.  Dat gaat de gemeente nu veranderen!

Onduidelijke communicatie leidt er vaak toe dat inwoners niet snappen waar het over gaat en wat er van hen gevraagd wordt. Via taaltraining, schrijfwijzer en taalcoaches gaan de medewerkers van de gemeente aan de slag om voortaan alleen nog maar brieven en websiteteksten in voor iedereen begrijpelijke taal te schrijven. 

Wethouder Gert van den Ham ondertekent de Direct Duidelijk Deal voor de gemeente Alphen aan den Rijn

Direct Duidelijk Deal

Wethouder Gert van den Ham heeft daarvoor afgelopen week de Direct Duidelijk Deal getekend. Dat is een initiatief van de regering, provincies en gemeentes om als overheden niet alleen de boodschap, maar vooral de mens centraal te stellen in communicatie. Rekening houden met de lezer en een persoonlijke benadering in begrijpelijke taal staan dan voorop. 

Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal laat de gemeente zien dat heldere en toegankelijke communicatie belangrijk wordt gevonden. “Het blijkt dat voor ongeveer een derde van de Nederlanders de informatie van de overheid lastig te begrijpen is.  Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal laten we als gemeente zien dat we ons inzetten voor begrijpelijke communicatie. Zo zorgen we ervoor dat onze medewerkers hulp krijgen om direct duidelijk te communiceren”, aldus Van den Ham. 

Misschien ook interessant?

Advertenties