Geanimeerde gesprekken op de vrijwilligers bijeenkomst

Gisteravond kwamen vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisatie bij elkaar op uitnodiging van Stichting Beheer De Hoek en Actief Rijnwoude. Er werden presentaties gehouden, kennis uitgewisseld en vooral nieuwe contacten gelegd. Centraal thema was het aanschrijven van fondsen ter ondersteuning van de financiering van projecten en evenementen.

Voorzitter van Beheer De Hoekfonds, Pieter Goedhart, opende de avond met te benadrukken wat het belang van vrijwilligerswerk is voor de gemeenschap. Duidelijk is dat de aanwezigen er vele uren per week met veel betrokkenheid aan besteden. Het vinden van vrijwilligers is altijd een uitdaging, maar ook het vinden van financiering voor speciale activiteiten en projecten.

Pieter Goedhart, voorzitter Stichting Beheer De Hoek

Fonds Beheer De Hoek

Het ‘Hoekfonds’ (sbhfonds.nl) is een lokaal fonds dat voor projecten met een sociaal en/of cultureel karakter kan worden aangesproken en de aanvraagprocedure is eenvoudig. Uit het fonds zijn sinds 2009 vele projecten gesteund met een bijdrage, van de jeugdvakantieweken tot muziekevenementen, toneelproducties en jubileumuitgaves.

Regionale en landelijke fondsen

Jos Timmermans was voorheen fondsenwerver bij een grote zorginstelling en hij vertelt over de mogelijkheden om subsidie te verkrijgen uit regionale en landelijke fondsen. Er zijn ruim 4.000 fondsen in Nederland. Bekendste landelijke organisatie is het Oranjefonds. Maar ook binnen de gemeente Alphen aan den Rijn en omstreken zijn fondsen waarop een beroep gedaan kan worden.  Er is een website om je hierin op basis van je vraag als club wegwijs te maken. Ook is een boek beschikbaar waarin alle fondsen zijn opgenomen. Jos geeft diverse tips rond het aanvragen van subsidie. En kom je er niet uit dan kun je altijd advies bij hem vragen.

Vrijwilligerspunt Informatie en Advies

Participe vertelde over de voordelen van het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), waarmee je kunt zien of iemand in het verleden zaken heeft uitgespookt die niet stroken met het werken met kinderen en personen in een kwetsbare positie. Ook kwam de (vangnet)vrijwilligersverzekering die de gemeente Alphen aan den Rijn heeft afgesloten aan bod. Bij Participe is namens de gemeente ook het Vrijwilligerspunt Informatie en Advies ondergebracht, waar vrijwilligers(organisaties) terecht kunnen met alle soorten vragen vrijwilligerspuntalphen.nl.

Pitches

Er was ook gelegenheid voor organisaties om zich kort te presenteren en aan te geven wat zij van andere clubs nodig hebben of wat zij juist aan te bieden hebben. Alphen Beweegt, De Kledingbank, De Zonnebloem, Aurelia (ondersteuning in de laatste levensfase), KNA en Rainbow Colours zochten zo de samenwerking met andere clubs. Ook de Groene Hart Koerier gaf aan dat je altijd bij hen terecht kunt voor lokale promotie van je club of speciale project.

Netwerken

Alle presentaties leverden voldoende stof op om elkaar daarna onder het genot van een drankje op te zoeken voor nadere kennismaking, het stellen van vragen of het aanbieden van ondersteuning. En daar was het vooral om te doen. Kortom: een zeer geanimeerde en geslaagde avond!

Misschien ook interessant?

Advertenties