Fleur Alkemade wint alle afstanden op NK shorttrack

Fleur Alkemade heeft vier gouden medailles gewonnen bij de Viking Race, het officieuze Europees kampioenschap lange baan voor de junioren.

Het 14-jarige schaatstalent uit Hazerswoude-Dorp won tijdens het NK shorttrack voor junioren in hetzelfde weekend ook nog eens al haar kwartfinales, halve finales en finales op alle drie de afstanden: 500, 1000 en 1500 meter.

‘Ik kan het eigenlijk nog steeds niet beseffen. Ik vind het heel gaaf’, vertelt de jonge schaatster uit Hazerswoude-Dorp trots in de radioshow Wie Kent De Week op Studio Alphen.

Persoonlijke records op 500 en 1000 meter bij Viking Race

Toch ging het niet helemaal vanzelf voor Fleur: ‘Ik was voor de Viking Race van tevoren heel zenuwachtig. Toen ik moest gaan inlopen, voelde ik aan mezelf of mijn benen goed waren. Daar was ik heel erg op aan het letten. Het inlopen voelde goed en daarom begon ik met zelfvertrouwen aan de 500 meter.’

‘Bij de start ging de opening goed en uiteindelijk reed ik een persoonlijk record, dus ik was heel blij’, vertelt het schaatstalent. Vervolgens zette ze die goede lijn door op de 1000 meter. ‘Op die afstand reed ik ook een persoonlijk record. Daardoor pakte ik voor de tweede keer goud. Dat is echt ongelofelijk.’

Klasse apart tijdens NK shorttrack

Daarna was ze op zaterdag en zondag een klasse apart bij het NK shorttrack voor junioren. Ze won goud op alle afstanden. Het klinkt makkelijk, maar dat was het zeker niet volgens Fleur: ‘Ik moest er wel echt hard voor werken, want ik was helemaal kapot. Op de 1500 meter dacht ik tijdens het laatste rondje wel even: dit gaat net aan. Maar dan geef ik wel gewoon nog alles wat erin zit.’

Het sportieve succes eist wel zijn tol van haar lichaam: ‘Ik ben de afgelopen twee dagen wel ziek geweest door de vermoeidheid en het weinig eten, waardoor ik minder energie heb. Ik rust en eet nu heel veel om te herstellen. Goed slapen, rusten en eten is heel belangrijk, want je verbrandt heel veel energie. Dus hoe meer je eet, des te meer je terugkrijgt.’

In één keer heeft ze heel veel medailles erbij, maar Fleur weet al een mooi plekje voor de prijzen. ‘Ik heb boven in mijn kamer een prijzenkast en daar komen ze te hangen.’ Daarnaast heeft het 14-jarige schaatstalent ook torenhoge ambities: ‘Ik wil heel graag olympisch goud winnen op de lange baan en shorttrack.’

Misschien ook interessant?

Advertenties