Fleur Alkemade: “Als ik op de baan sta wil ik winnen”

Deze kop typeert de instelling van Fleur Alkemade, 14-jarig schaatstalent uit Hazerswoude-Dorp. Vorige maand schreef ze geschiedenis door 4 gouden medailles te winnen op het officieuze Europees Kampioenschap lange baan voor junioren.

In hetzelfde weekend won ze ook de finales van de 500, 1000 en 1500 meter bij het NK shorttrack. Reden voor de Groene Hart Koerier om eens snel bij haar op bezoek te gaan om nader kennis te maken met deze vrolijk en relaxed ogende jongedame.

Dromen voor de toekomst

Fleur stelt zich voor als een meisje dat hele mooie dromen heeft die ze graag waar wil maken.  Ze woont samen met  haar ouders en jongere broertje Naud, heel druk maar ook heel lief, van elf jaar en die houdt van voetballen, vissen en zijn familie. “Mijn broertje is heel druk maar ik ben dat echt niet”, zegt Fleur lachend. “Alleen als ik met mijn vriendinnen ben, dan wel.”

Direct dringt de vraag op of haar sport wel te combineren is met haar vriendinnen maar dat valt wel mee zegt Fleur: “Natuurlijk mis ik wel eens een feestje of verjaardag maar er  blijft tijd genoeg over (omdat de maand april een rustmaand is bijvoorbeeld) om veel tijd met hen door te brengen. In de zomer is het wat meer en in de winter wat minder.”

Vijf keer per week schaatstraining

Fleur schaatst in Dordrecht, Zoetermeer en Den Haag. Ze begon in Zoetermeer in de Silverdome en als je goed genoeg was mocht je naar de Uithof in Den Haag. Daar reed  ze gewoon rondjes voor de lol,  zonder pushen qua techniek, maar gewoon lekker schaatsen. Het  talent centrum zorgde ervoor dat Fleur in Dordrecht terecht kwam waar ze kennis maakte met shorttrack wat vooral goed was voor haar bochtenwerk. “Iedereen zei, Fleur je moet ook wedstrijden gaan rijden bij Shorttrack en dat ben ik toen gaan doen,”  zegt Fleur met een lach op haar gezicht. Er zijn niet veel schaatsers die beide sporten combineren vertelt Fleur verder. Jorien ter Mors was de eerste die ook de weg vrijmaakte voor o.a. Fleur zodat ze nu aan beide disciplines mag meedoen. Maar haar grote idool is toch Angel Daleman, 17 jaar en jeugd olympisch kampioen langebaan die ook shorttrack beoefent. “Wat zij doet wil ik ook graag bereiken”, zegt Fleur met een glinstering in haar ogen.

Kiezen tussen de lange baan en shorttrack

“Kiezen vind ik nog heel moeilijk, ik vind alle twee even leuk maar het probleem is wel af en toe dat toernooien van beide disciplines  op dezelfde tijd plaats vinden en dan ook nog ergens anders, maar ik weet het echt nog niet, ik vind de korte afstanden wel het leukste op dit moment, vooral die snelheid vind ik heerlijk, dat is ook het leukst om te trainen, lange afstand vind ik minder, ” vertelt Fleur eerlijk.

Van school, het Alfrink college in Zoetermeer, krijgt Fleur alle medewerking om de trainingen en wedstrijden te volgen. Twee dagen in de week gaat ze naar het KTT shortrack in Dordrecht. de trainingen zijn ’s morgens en ’s middags en tussendoor moet ze aan haar school werken. De andere drie dagen gaat Fleur naar school, en traint ze in de avond,  behalve in het weekend.

Coach en schaatsvriendinnen

“De coach die ik nu heb is heel belangrijk voor mij, ze heet Constanze Kluivers. Zonder haar zou ik niet zijn zoals ik nu ben. Ze helpt me bij alles, ook bij de dingen die zich afspelen na het schaatsen zoals gezond eten en je rust pakken.”  Deze dingen zijn héél belangrijk, benadrukken ook haar ouders.  “Ook bij het schaatsen heb ik veel vriendinnen, we hebben veel plezier met elkaar maar als we op de baan staan dan is het ‘ieder voor zich’ en wil ik gewoon winnen natuurlijk.”

Familie

De liefde voor schaatsen van Fleur komt niet van een vreemde, haar moeder was prof schaatser op de marathon en die weet als geen ander wat er voor nodig is om iets te bereiken. De opoffering is groot voor het gezin door het brengen, halen en bezoeken van de toernooien. “En soms zijn ze er ook wel klaar mee,” zegt Fleur met een grijns.

Sponsors

Fleur en haar ouders benadrukken dat zonder de plaatselijke sponsoren dit allemaal niet mogelijk zou zijn en willen hun namen dan ook graag noemen. Paul  Van der Salm, Collin Heyker, Gert van der Meer, Barry Wansinck en Frank Berg maken het mogelijk dat het financiële gedeelte tot nu toe geen probleem is. Fleur en haar ouders zijn deze mannen enorm dankbaar. 

De toekomst

Natuurlijk sluiten we dit gezellige gesprek af met de ‘goals’ voor de komende tijd.  “Ik wil me heel graag kwalificeren voor de Europese olympische jeugdspelen volgend jaar. Als mij dat lukt dan mag ik voor Nederland uitkomen tegen jeugd uit alle landen van Europa en dat zou natuurlijk geweldig zijn. Ik weet dat de concurrentie sterk is, maar ga gewoon proberen te winnen en als het lukt dan lukt het,” zegt Fleur zelfverzekerd.                           

Het is overduidelijk, Fleur Alkemade staat met beide benen op de grond, is bescheiden en blij met alles wat haar omringt en heeft een leuke en superpositieve instelling.  Ze verdient het om die hele mooie dromen die ze heeft waar te maken.       

Misschien ook interessant?

Advertenties